google-pagerank

Gubitak Web prometa sa Google-ove organske pretrage kao posljedice pada vaše stranice u rangiranju na stranicama sa rezultatima pretraživanja, veoma je bolna stvar za svako online poslovanje.
Za mnoge je promet koji dolazi kao rezultat organskog pretraživanja na Google-u arterija koja znači život, Web promet i prihode.

Međutim, sa mnogim promjenama koje je Google napravio u svom algoritmu pretraživanja (između ostalog tu su Panda i Penguin), mnogi webmasteri su gledali kako se njihovi sajtovi ruše i propadaju.

Prva stvar koju svatko želi saznati nakon što primjeti pad Web prometa jeste kako da vrati svoje rangiranje na stranicama sa rezultatima pretraživanja (SERP). U ovom članaku ukazat ćemo na neke od najvažnijih koraka koje možete poduzeti za identifikaciju potencijalnih probleme u optimizaciji za Internet tražilice (SEO), gdje pronaći pomoć i što poduzeti u cilju oporavka.

Najčešći uzroci pada organskog Web prometa

Najčešći uzrok pada organskog prometa pretraživanja jeste nedostatak kvalitetnog sadržaja na vašim stranicama. Većina vlasnika Web sajtova vjeruje da rad koji su uložili da bi 10.000 proizvoda bilo izlistano na njihovoj online trgovini, dovoljan za dobro rangiranje na Google-ovim stranicama sa rezultatima pretraživanja.

U stvarnosti, ne postoji način da mala poslovanja mogu stvoriti 10.000 stranica sa kvalitetnim sadržajem koji se redovito dodaje jer jednostavno nemaju dovoljno ljudskih kapaciteta da to postignu.

Ako vaš sajt ima vrlo malo novog, originalnog sadržaja, a vi ste počeli gubiti Web promet, onda bi trebali pretpostaviti da je upravo to razlog.

Drugi najčešći uzrok pada Web prometa su neprirodna linkovanja. Ovo je osobito čest slučaj kod nešto starijih poslovanja koja su se svojevremeno obratila SEO agencijama da izgrade povratne linkove (backlinks) za njih. Više o ovome pročitajte u članku “Kako prepoznati loše povratne linkove?”.

Jedini način da riješite ove probleme jeste da počnete da kreirate što više kvalitetnog, originalnog sadržaja i izgradite prirodne povratne linkove visoke vrijednosti na taj sadržaj.

Kada je Web promet počeo da pada?

Ovisno o tome kako je vaš Web promet pao, postoji mogućnost da se utvrdi koji elementi Google-ovog algoritma rangiranja su utjecali na kažnjavanje vaših stranica. Vrlo je važno saznati što je to utjecalo na pad prometa na vaše stranice jer vam to može pružiti naznake kako da popravite stvari.

Uz pretpostavku da imate instaliran Google Analytics, provjerite da li je tijekom vremena dolazilo da pada promete. Ako postoje padovi u prometu, onda to možete usporediti sa objavom velikih Google-ovih ažuriranja svog algoritma pretraživanja. Za cijeli popis promjena u algoritmu pretraživanja pogledajte historiju Google-ovih promjena u algoritmu pretraživanja.

Webmaster alati

Google-ove promjene u algoritmu pretraživanja nisu odgovorne za sve vaše padove Web prometa. Također, moguće će je dobiti i manualnu kaznu tj. da je Google iz nekog razloga penalizirao vaš sajt. U ovom slučaju, važno je provjeriti svoj Google Webmaster Tools račun jer Google između ostalog šalje obavijesti o kazni.

Ako posumnja da na neki način pokušavate da manipulirate rangiranjem na stranicama sa rezultatima pretraživanja, Google će penalizirati vaš sajt te vas obavijestiti putem Google Webmaster Tools.

Svakako da je korisno posjetiti SEO forume na kojima možete da pronađete veliki broj informacija o kaznama i raznim drugim problemima vezanim za rangiranje vaših stranica. Vrijedi potrošiti malo vremena na ovim forumima (WebmasterWorld, Crawling, Indexing and Ranking pod-forum i drugi) jer vjerojatno da su i drugi webmasteri doživjeli iste ili slične probleme.

Pretražite Google

Naravno, jedano od najboljih mjesta na kojima trebate tražiti odgovore što je to pošlo po zlu svakako je sam Google. Kako bi provjerili što je Google indeksirao za vaš domen, ukucajte:

site: vašdomen.com

Sada vidite sve stranice koje je Google indeksirao.

Provjerite da je tu ono što ste očekivali. Također, pobrinite se da uočite ono što je izostavljeno, jer to će vas možda uputiti na duplirani sadržaj.

Poduzmite akciju

Kada ste shvatili što je to pošlo krivo sa vašim SEO, vrijeme je da počnete popravljati štetu. Ovdje je popis najčešćih problema koji se događaju Web sajtovima (koje nije previše teško popraviti) a koji mogu dovesti do pada u rangiranju na Googleovim stranicama sa rezultatima pretraživanja.

  • Datoteka robots.txt blokira Google da ne može indeksirati stranice
  • datoteka .htaccess pogrešno konfigurirana, te sprečava pravilno indeksiranje
  • Slomljeni linkovi na vašem sajtu (linkovi vode na nepostojeće stranice)
  • Slomljeni vanjski linkovi
  • Problem sa affiliate ili plaćenim linkovima
  • Sporo vrijeme učitavanja stranice
  • Slomljen ili nevažeći HTML

Treba reći da iako ste ispravno identificirali probleme koji su doveli do pada u rangiranju vašeg sajta, te ih popravili, vi morate biti strpljivi i čekati. Potrebno je određeno vrijeme da Google ponovno re-indeksira i osvježiti svoje podatke, dok se to ne dogodi, vaš Web promet se vjerojatno neće vratiti.