oglasavanje-na-Facebooku.jpgGlasine koje su se pojavile poslije nekoliko mjeseci sada su potvrđene. Facebook je objavio da je kupio Microsoft-ovu oglasnu platformu Atlas Solutions stečenu kupovinom kompanije aQuantive 2007 godine. Paket alata za oglašavanje koje Atlas nudi treba da pomogne Facebook oglašivačima da steknu bolji uvid u svoje kampanje te da im omogući uspoređivanje Facebook oglasa sa drugim kampanjama na Internetu.

Društvena mreža u priopćenju naglašava da mnogi trgovci koji se oglašavaju na Facebooku već koristite Atlas s obzirom da je on od prošlog lipnja odobreni partner za mjerenje. Facebook planira nadograditi postojeće sposobnosti, korisničko sučelje i funkcionalnost u nastojanju da Atlas učini najučinkovitijom oglasnom platformom.

Kompanija Microsoft 2007 godine platio je 6,3 milijarde za digitalnu oglasnu agenciju aQuantive u sklopu koje je došao Atlas. Prema nekim dobrim poznavaocima online tržišta, oglasna platforma  Atlas Solutions vjerojatno je prodana za manje od 100 milijuna dolara.

I Facebook i Microsoft žele ostati konkurentni sa Google-om koji dominira tržištem oglašavanja. Microsoft u određenom smislu prebacuje odgovornost na Facebook koji će moći bolje iskoristiti mogućnosti oglašavanja sa vlastitom mrežom. Prema nekim procijenama online oglašavanje bi Facebook-u u 2013 godini trebalo donijeti gotovo 2,7 milijarde dolara a Google-u 3,2 milijarde dolara.