oglasavanje na Facebooku

Facebook je navodno zainteresovan za kupovinu Microsoft-ove oglasne platforme Atlas Solutions koju je kompanija stekla kupovinom oglasne kompanije aQuantive 2007 godine.

Microsoft je ranije pokušavao prodati Atlas Solutions, ali očigledno da prethodna ponude nisu bile dovoljno dobre za Microsoft. Svakako da Facebook može da da dovoljno dobru ponudu ako zaista želi da kupi oglasnu platformu Atlas.

Najveća društvena mreža navodno traži servis koji bi joj omogućio da stvara prihode od oglasa, na sličan način kako to Google radi sa DoubleClick i AdSense, a Atlas u potpunosti odgovara tim kreterijima. Facebook želi da kupi gotovo rešenje koje je već služilo milijarde oglasnih impresija dnevno a ne da pravi novu oglasnu platformu od nule.

Ako Facebook zaista kupi Atlas to bi značilo da će društvena mreža početi prikazivati oglasa na Web sajtovima trećih strana i tako ostvariti dodatnu zaradu. Međutim, izgradnja uspešne verzije vlastitog AdSense neće biti nimalo lak posao za Facebook. Stotine hiljada vlasnika Web sajtova ostvaruje zaradu na Internetu sa Google AdSense tako da bi Facebook morao jako mnogo da se potrudi kako bi ih ubedio da pređu na njegovu oglasnu mrežu (u potpunosti ili delimično), što će, morate priznati, biti zaista teško.

Zarada na Internetu sa Google AdSense je neverovatno uspešan program online oglašavanja jer je Google uspeo da objedini umetnost i nauku za utvrđivanja konteksta stranica i serviranja najrelevantniji oglasa na osnovu toga.

Facebook jeste izuzetno popularan i do sada je prikupio ogromnu količina podataka o korisnicima ali isto tako sigurno je da jedan broj njegovih korisnika ne bi volio da se njihovi lični podaci koriste za oglase van Facebook-a. Društvena mreža može da pokuša nešto slično proširujući ciljanje sa ličnim podacima, ali nije sigurno da će dodavanje ličnih podataka u miks dovoljno poboljšati kvalitet ciljanja i pomoći izdavačima da zarade više novca.

Blogeri najčešće kombinuju Google AdSense i Affiliate Marketinga za zaradu sa blogom tako da bi Facebook morao da ponudi nešto slično AdSense-u kako bi izdavače privukao na svoju oglasnu mrežu. Na kraju, naravno, sve se svodi na novac.

Treba reći da je još nekoliko kompanija zainteresovano za kupovinu Atlas-a i da se među njima nalazi i kompanija Adobe.

Microsoft je stekao Atlas u sklopu paketa sa kompanijom Quantive koju je kupi za 6 milijardi dolara 2007 godine.