Perceptual Computing

Kompanija Intel objavila je da je završila je Software Development Kit (SDK) za svoju “perceptual computing” tehnologiju namjenjenu novoj generaciji računala. To znači da je Intel spreman za developere softvera koji su spremni da počnu da rade na razvoju aplikacija koje iskorištavaju hardverske tehnologije koje će biti ugrađivane u sljedeću generaciju prijenosnih računala, tableta i desktop računala.

Intel vjeruje da će perceptivno računalstvo (perceptual computing) iz temelja promijeniti način na koji ljudi komuniciraju sa svojim računalima na jedan intuitivan, prirodan i vrlo zanimljiv način. Sa Intel Perceptual Computing SDK 2013 developeri mogu kreirati uzbudljive nove aplikacije koje koriste temeljne sposobnosti SDK kao što su: prepoznavanje lica, gestikulacija, glasa te tehnologiju zaslona osjetljivih na dodir.

Što se tiče gestura, one uključuju praćenje ruku, analizu lica i proširenu stvarnost. To znači da ćete na računarima uskoro moći igrati igre koje prepaznaju gesture kao na sustavima kao što su Microsoft Kinect za Xbox 360 ili Nintendo Wii U.

Evo demonstracije onoga što Intel podrazumijeva pod “perceptivnim računalstvom.” Radi se o zanimljivoj ilustraciji kontroli munje sa prstima. Michel Tombroff, direktor SoftKinetic, demonstrirao je softver koji je sada dostupan na Nvidia procesorima koji pokreću Android, što znači da ga sada možete preuzeti na bilo koji Android uređaj koji radi na Nvidia Tegra procesoru i koristiti gesture za upravljanje uređajem.