windows blue

U studenom su se prvi puta pojavile glasine da kompanija Microsoft radi ili na novoj verziji operativnog sustava ili na velikom ažuriranju za novi operativni sustav Windows 8 kodnog naziva Windows Blue.

Danas su se pojavile nove pojedinosti i screenshotovi na poljskom Winforum sajtu.

Build 9364 dostupan je na nekoliko sajtova za dijeljenje datoteka i uključuje neke interesantne promjene koje Microsoft planira da ugradi u novu verziju operativnog sustava Windows ili u vrlo značajno Windows 8 ažuriranje. Screenshotovi koji se mogu pronaći online pokazuju da Windows Blue donosi manje Live Tile (žive pločice) na početnom zaslonu, uz veću kontrolu nad opcijama za personalizaciju boja.

Microsoft Windows Blue također donosi i dodatni “snap view” kako bi se korisnicima omogućilo da postave aplikacije jednu pored druge u Windows 8 pogledu. Ostala poboljšanja uključuju niz novih mogućnosti u postavkama zaslona u Windows 8 stilu.

Također, prisutne su i SkyDrive opcije koje nude veću integraciju i kontrolu nad backup-om uređaja i datoteka. Tu je i odjeljak postavki aplikacija gdje možete da promjenite zadane aplikacije te da vidite informacije o veličini aplikacija.

Microsoft također pravi promjene u Charms, uključujući novu "Play" opciju koja je slična postojećoj Windows 8 PlayTo opciji. Na Share Charm postoji nova screenshot opcija koja vam omogućuje da brzo podijelite sliku sa aplikacijama. Internet Explorer 11 također je uključen u Windows Blue.

Windows Blue također treba da donese dramatična proširenja sposobnosti namjenjenih Windows uređajima sa zaslonima osjetljivim na dodir te poboljšanja značajke prepoznavanja govora u sustavu Windows Phone.

Očekivanja su da će Windows Blue također ponuditi poboljšanje u potrošnji električne energije.

Mnogi dobri poznavaoci prilika u kompaniji Microsoft tvrde da Windows Blue nije samo kodno ime za sljedeću verziju Windows 8 već i ažuriranje za Windows Phone, Windows Server i Windows Services.