lync 2013

U posljednje vrijeme Microsoft naporno radi na transferu svoje MSN mreže i klijenata u Skype. Kompanija je obavijestila  je više od 100 milijuna korisnika da će Messenger usluga biti ugašena 15. ožujka. Microsoft tako ostaje sa dva proizvoda za chat-anje: Skype i Lync. Budućnost ovih aplikacija svakako je integracija i povezanost.

Sada je zvanično stigao novi Office 2013 i mnogi se pitaju da li da urade nadogradnju na najnoviju verziju Office 2013 i novi skup značajki.

Office 2013 dizajniran je za Windows 8 tj. uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir a novina su uvođenje modela pretplate i Cloud povezane značajke.

Kao i ostatak Office paketa i Lync je osvježen u sklopu verzije Office 2013. Dva najvažnije značajke su ” Quick Lync”, skup akcija koje se pojavljuju kada mišem pređete preko kontakta na vašem popisu, i kartični prozori poruka.

Video razgovor također je poboljšan sa preview koji pokazuje ono što web-kamera vidi prije nego što započnete video razgovor i “gallery view” za video-razgovore sa više osoba koji pokazuje video za pet najaktivnijih sudionika dok ostale zamjenjuje sa statičnim slikama.

Za mobilne korisnike, tu je Lync klijent za Windows Phone, iOS i Android, sa kojim možete obavljati osnovne Lync zadatke kada ste u pokretu.

lync

Kao što smo već spomenuli, Lync nije jedina Microsoft-ova “messaging” platforma, tu je također i Skype koga je kompanija u svibnju 2011 godine kupila za fantastičnih 8,5 milijardi dolara. Obje platforme podržavaju “instant messaging”, audio i video pozive za dvije i više osoba kao i dijeljenje desktopa. Također, obje platforme podržavaju telefonsko premošćivanje, iako na različite načine. Lync se može povezati sa telefonskim sustavima koji koriste SIP (Session Initiation Protocol) tehnologiju, dok se Skype povezuje samo sa PSTN (javnim komutiranim telefonskim mrežama).

Lync platforma se na vrlo jednostavan način može povezati sa Microsoft Messenger mrežom ako administratori odluče omogućiti tu opciju, ali Microsoft trenutno spaja Skype i Messenger mreže.

Konačno, obje platforme imaju sustav koji signalizira kada ste dostupni za razgovor. Lync je uredno integriran u Outlook, automatski prikazuje da ste nedostupni kad imate sastanak ili poziv. Skype integracija je manje automatska, nedavno je objavljen dodatak za 32-bitni Outlook koji pruža slične usluge.

Vrlo je teško ne uočiti funkcionalna preklapanja ove dvije platforme. Čak i prije nego što je kupi Skype, Microsoft je imao softver koji radi doslovno sve ono što radi i Skype. Sve što je Microsoft zaista dobio ovom akvizicijom jesu korisnici i broji ugovoreni sa telefonskim servisima diljem svijeta kako bi se osigurala PSTN funkcionalnost.

Ono gde se ova dva proizvoda znatno razlikuju jesu njihovi modeli plaćanja. Skype “instant messaging”, audio i video razgovor dvije osobe, kao i dijeljenje ekrana između dvije osobe je potpuno besplatno. Microsoft naplaćuje za PSTN povezivanja i grupne audio, video i desktop dijeljenje.

Lync, s druge strane, treba Lync 2013 server ili na premisijama ili u Cloud-u i odgovarajuće klijent dozvole. Dakle, Skype je za mnoge korisnike praktično besplatan dok je Lync orijentiran na poslovanja koja za ovu uslugu plaćaju.

Umjesto da koristi samo jednu od ove dvije platforme, Microsoft planira da u lipnju poveže Lync i Skype. Lync će se moći spojiti na Skype za prisutnost i “instant messaging” i audio pozive “jedan-na-jedan” dok bi ostale značajke došle kasnije.

Ono što je vrlo intrigantno, za mnoge neshvatljivo jeste zašto Microsoft to uopće radi kada je Lync 2013 klijent daleko bolji softver od Skype. Njegov izgled je čišći i jednostavniji, njegova Outlook integraciju je temeljitija itd.. Umjesto premošćivanja Skype i Lync platformi, Microsoft bi trebao uraditi transfer Skype-a na Lync, tako da svatko može koristiti kvalitetniji klijent za sve svoje chat potrebe.