microsoft-office-2013-trial.jpg

Kompanija Microsoft danas je napokon na 162 tržišta svijeta i Office.com objavila nekoliko verzija novog  Office 365 i Office 2013.

Pored operativnog sustava Windows, Office paket je nedvojbeno najvažniji proizvodi kompanije Microsoft. Office programi kao što su Word, Excel, PowerPoint i Outlook su sinonim za produktivnost, iako postoje dosta dobre alternative ipak ove aplikacije su još uvijek standard za obavljanje posla. No, vremena su se promijenila od kada je Office debitira 1990 godine i kompanija Microsoft pokušava da se prilagoditi današnjim vremenima i načinu na koji korisnici danas rade. Korisnici su danas mobilniji, imaju više uređaja i prema najnovijim trendovima prije će se pretplatiti na softver po razumnoj cijeni nego ga kupiti po znatno većoj cijeni.

Sa Office 2013, Microsoft ohrabruje developere i administratore da koriste otvorene Web tehnologije kao što su JavaScript, CSS i HTML za izgradnju aplikacija. Microsoft želi da modernizuje način na koji developeri pristupaju platformi pa je stoga stvoren ovaj novi “cloud app model”.

Dakle, kompanija Microsoft ponudila je različite planove za najnoviju verziju Office paketam te sa relativno pristojnom cijenom nastoje nagovoriti potrošače i studente da se pretplate na Office. S druge strane, Office se također može dobiti na "na stari način" kupovinom kednog primjeraka za jedno računalo.

Evo kako Microsoft sada nudi do Office 365 i Office 2013.

Office 365

Office 365 Home Premium – 99 dolara godišnje – do 5 uređaja

Programi: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access

Za Microsoft je prioritet Office 365 Home Premium kao najbolje ponude za potrošače. Omogućuje instaliranje na pet različitih uređaja, što uključuje Windoes i Mac računala. Softver se veže za jedan Microsoft računa i omogućuje vam korištenje tog računa za upravljanje u Cloud-u.

Office 365 Home Premium je Cloud poveziv na više načina. Na primjer, kada spremite dokument u programu Word ili Excel, on se istovremeno sačuva i na SkyDrive i na tvrdi disk računala. Na taj način, bez obzira gdje pristupate dokumentu, imat ćete njegovu najnoviju verziju. Office 365 pretplatnici također dobivaju 60 minuta mjesečno besplatnog Skype telefoniranja i poticaj u povećanju besplatnog prostora za skladištenje na Cloud servisu Microsoft SkyDrive, sa 7GB na 20GB.

Osim toga, s pretplatom na Office 365 dobivate i zanimljivu značajku, Office on Demand (Office na Zahtijev). U suštini, kad koristite Windows 7 ili Windows 8 računalo koje nije jedno od vaših pet uređaja na kojima je instaliran Office (recimo da ste kod prijatelja), i dalje ćete imati pristup Office. Microsoft će stream kopiju Office sa Cloud-a na to računalo tako da možete raditi i spremiti svoje datoteka u Cloud. Kada ste završili svoju “Office on Demand” sesiju, Office će nestati sa tog računala uklanjajući sve tragove da je tamo bio.

Ovo je jednostavno najambicioznija Office verzija koju smo ikada ponudili u 25-godišnjoj povijesti Office-a,

priopćio je Microsoft.

Office 365 University – 80 dolara za četiri godine – 2 uređaja

Programi: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access

Microsoft također nudi verziju Office 365 namjenski za studente. U osnovi, to je ista ponuda kao Office 365 Home Premium. Ova verzija također nudi i “Office on Demand”.

Office 2013

Ako radije želite da kupite Office, Microsoft također nudi Office 2013 Home Premium u tri verzije. Ako želite samo jednu kopiju softvera koji će biti instaliran na jednom računalu, onda je ovo opcija za vas. Imajte na umu da Office 2013 nije Cloud povezan kao Office 365. Vi ne dobivate značajku “Office on Demand” i vaši se dokumenti neće istovremeno čuvati na SkyDrive i vaš hard disk. Možete, ako želite vi možete spremiti svoje dokumente samo SkyDrive.

Office 2013 Home & Student – 140 dolara

Programi: Word, Excel, PowerPoint, OneNote

Office 2013 Home & Student verzija je najjeftinija verzija u ponudi jer ćete za 140 dolara dobiti samo najosnovnije Office programe.

Office 2013 Home & Business – 220 dolara

Programi: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook

Ovaj paket prvenstveno je namjenjen manjim poslovanjima.

Office 2013 Pro – 400 dolara

Programi: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher, Access

Ako ste baš veliki ljubitelj Office-a i trebate cijeli paket Microsoft-ovih alata, onda je Pro verzija za vas. Osim, naravno, ako bi radije da imate iste programe i dobijete dodatne značajke s pretplatom na Office 365. Office 2013 Pro košta 400 dolara i omogućuje vam instaliranje samo na jednom uređaju dok sa pretplatom na Office 365 Home Premium imate mogućnost instalacije na pet uređaja uz dodatne značajke po cijeni od 99 dolara godišnje.

Novi Office je isti onaj dobro poznati Office kojeg koristite već godinama, ali sada sa neodoljivim dizajnom i dodatnim mogućnostima. Jedna značajka koja se ističe jeste PowerPoint-ov novi Presenter View koji omogućuje pregled slajdova i ostalih podataka na vašem zaslonu vašeg računala tijekom prezentacije. Druga opcija je novi početni ekran koji iskače kada pokrenete Word, Excel, PowerPoint i ostalo i koji pokazuje popularne opcije predložaka.

Ono što čini najnoviju verziju Office-a drugačijom, osim Cloud povezanih značajki, jeste to da je on izgrađen imajući na umu uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir. Microsoft želi da koristiti novi Office na svojim Windows 8 tabletima poput Surface, kao i na Windows 7 i Windows 8 računalima. Možete promijeniti postavke koje optimiziraju ikone i opcije za dodir.

Kompanija Microsoft navidi da će pokrenuti najnoviju verziju Office 365 za kompanije 27. veljače. Kompanija za sada ne otkriva pojedinosti o tome po čemu će se ona razlikovati od Office 365 Home Premium, no pretpostavlja se će nuditi različite grupe alata za uređivanje i kolaboraciju u Cloud-u.