twitter.jpg

Twitter je jučer objavio nove alate za samouslužne oglase sa znatno boljim kontrolama ciljanja koje će omogućiti malim oglašivačima da svoju oglasnu kampanju usmjere na točno onu publiku koju žele a također im i pruža pristup Twitter-ovoj naprednoj upravljačkoj ploči za izvještavanje, analitiku i optimizaciju.

Sa više od 500 milijuna korisnika Twitter je vrlo značajan za oglašavanje. Oglašavanje na Twitter-u razlikuje se od većine ostalih mogućnosti online oglašavanja koje vam se nude na Web-u a više o tome možete pročitati u članku “Što treba znati kod oglašavanja na Twitter-u”.

Sa novim dodacima Twitter-ovo ciljanje oglasa sada uključuje:

  • Interes – 350 kategorija interesa kao što su auto utrke ili promatranje ptica.
  • Platforma – Aplikacije i Web pristup na određenoj skupini uređaja, kao što su iOS ili Android.
  • Specifični Twitter fanovi – Na primjer, ljudi koji su slični onima koji slijede @onlinetrziste.
  • Pol – Odaberite muško ili žensko, koje Twitter nagađa, ali ne jamči sigurnost.

Twitter je vrlo pažljivo odabrao da ne kaže da oglašivači mogu ciljati posebno sljedbenike @JustinBieber. Umjesto toga Twitter govori da možete ciljati korisnike koji su slični onima koji slijede određene račune. To je pametna razlika, jer bi se inače vlasnici popularnih Twitter ručuna mogli osjećati iskorištenima, ili čak zahtijevati dio akcije.

Sve u svemu novi set alata će vam pomoći u vrlo specifičnom demografskom ciljanju na Twitter-u.

Sada će developeri aplikacija moći ciljati iPhone i iPad korisnike za njihove iOS aplikacije ili Android korisnike za svoje Android aplikacije. Osim toga, oglašivači mogu da biraju da ciljaju samo desktop ili prijenosna računala, ili samo korisnike BlackBerry telefona, ili pak korisnike drugih mobilnih uređaja (npr.Windows Phone).

tw

Ciljanje korisnika po spolu je malo teže jer korisnici ne određuju svoj spol na Twitter-u tako da Twitter procijenjuje tko je tkoji spol na osnovu kontekstualnih signalima kao što su korisnička imena, prava imena, pa čak i po računima koje Twitter korisnici slijede. Mikrobloging platforma navodi da se ti signali za određivanje spola mogu smatrati pouzdanim do 90 posto.

Nove alate za samouslužne oglase testira mali broja beta testera od prošle godine, a Twitter navodi da će ove nove značajke još neko vrijeme biti dostupne ograničnenoj publici sada i to po modelu pozivnice.

Da biste pristupili novim značajkama, prebacite se na “Advanced” u svojoj Twitter oglasnoj ploči, ako ste već korisnik, ili zatražite pristup na Twitter-ovoj stranici za samouslužne oglase.