click-fraud-onlinetrziste Pojavom PPC početkom 2000 godine, klik prijevara je postala veoma važno pitanje za oglašivače. Klik prijevara, također poznata i kao nevažeći klikovi, može koštati oglašivače tisuće uzaludno potrošenih dolara. Međutim, o klik prijevari se čak više i ne govori toliko niti se na nekim konferencijama otvara kao posebno, ključno pitanje za razliku od nekoliko godina unazad, kada je ova tema bila predmet mnogih rasprava.

Prema Click Forensics, tvrtki koja se bavi otkrivanjem klik prijevara, klik prijevara je porasla na rekordnih 22,3 posto u trećem kvartalu 2010 godine. To znači da se skoro jedan od četiri klika smatra nevažećim. Prilično zastrašujuća stvar.

Povećanje se pripisuje nepoštenim aktivnostima na mobilnim proxie-ima i video oglasima, drugim riječima, lažnim videima i mobitel klikovima.

Mobilni i video oglasi su najnoviji formati oglasa u PPC svijetu, tako da ima smisla da su oni glavne mete za prevarante. Oglašivači tek počinju testirati ove oblike oglasa, što znači da oni ne troše velike svote novca koje troše na provjerene tradicionalne PPC.

Budući da su mobilni i video oglasi novi formati, ne postoji povijest normalnih aktivnosti koji se odnose na klikove sa kojim bi se performance mogle uspoređivati. Bez nekog osnovnog parametra teško da se mogu primjetiti neki neobični prometi koji bi mogli upućivati na klik prijevaru.

Konačno, posebno u mobilnom carstvu, dosta pretvorbi se dešava offline, tako da promet bez online pretvorbe nije ništa neobično, tako da je povećan broj nevažećih klikova mnogo teže otkriti. Svi ovi faktori čine mobilno oglašavanje logičnim mjestom za nepoštene aktivnosti.

Kao oglašivač, što možete učiniti kako bi izbjegli da budete meta klik prijevare?

Smanjite PPC troškove
Ne, ne mislim da treba da prestanete koristiti PPC uopće. Međutim, trebali biste procjeniti vaše PPC troškove na temelju rezultata.

Slabe kampanje i grupe oglasa, bilo to zbog klik prijevara ili ne, treba se smjesta vratiti usluzi sa boljom izvedbom kampanja. A ako pokrećete mobilne kampanje, obratite pozornost na rezultate. Pratite i offline i online pretvorbe kako bi bili sigurni da ćete imati povrat investicija kakav bi i trebali da imate.

Izvjestite tražilice o sumnjivim klikovima
Tražilice klik prijevaru uzimaju veoma ozbiljno. Google i Microsoft imaju opsežne monitoring sustave za otkrivanje i filtriranje klik prijevara. Microsoft je nedavno napravio još i korak dalje, podnošenjem tužbe protiv jednog od većih klik prevaranta.

Kao oglašivač, možete pomoći u borbi protiv klik prijevara tako što ćete o sumnjivim klikovima obavjestiti tražilice.

Koristite Google AdWords alat za optimizaciju pretvorbe
Google AdWords ima odličan alat za optimizaciju pretvorbe pod nazivom Conversion Optimizer, koji omogućuje oglašivačima da povećaju pretvorbu po ciljanoj cijeni. Usredotočujući se na pretvorbu, a ne na klikove, u suštini izbacujete klik prijevaru iz igre.

Nemojte da brinete za klik prijevaru
Unatoč najnovijoj statistici koja se odnosi na klik prijevaru, to ipak nije toliko veliki problem koliki je nekada bilo jer Google i Microsoft filtriraju mnogo toga tako da možda ostaje samo jedan jako maleni postotak nevažećih klikova.

Dakle, postoji li klik prijevara? Da, postoji. Da li klik prijevara uveliko utiče na dobar povrat ulaganja u PPC? Apsolutno ne.

Ako pratite svoje rezultata i fokusirate se na ROI (kao što bi i trebali), izgubljeni prihod od klik prijevara može biti minimiziran.