Intel-Thunderbolt

Intel-ov ultrabrzi Thunderbolt interfejs će u narednoj verziji biti još mnogo brži nego što je sada.

Kompanija je juče na NAB konferenciji objavila da će nova verzija Thunderbolta moći da šalje i prima podatke brzinom od 20 gigabita u sekundi. Postojeća verzija radi samo na 10 Gb/s (što je još uvek duplo brže od USB 3.0 koji ima brzinu od 5 Gb/s). Treba reći da su ove brzine samo teorijski maksimumi, koji su ipak pristojan pokazatelj razlike među konkurentima.

Sledeća generacija Thunderbolt tehnologije (kodnog naziva Falcon Ridge) koja će se na tržištu pojaviti 2014 godine omogućava prenos i istovremeno prikazivanje 4K video datoteka a takođe će biti kompatibilna sa prethodnom generacijom Thunderbolt kablova i konektora. To je dosta podataka s obzirom da je 4K video oko četiri puta veći od današnjih 1080p HD videa.

Treba reći da se termin 4K odnosi na horizontalnu rezoluciju (umesto na vertikalnu) od 4000 piksela.

Sadašnja generacija Thunderbolta, kojeg je Intel razvio u saradnji sa kompanijom Apple, u osnovi je brža alternativa starom Firewire standardu. Većina potrošača još uvek koristi USB tako da će Thunderbolt još izvesno vreme biti samo alternativno rešenje. Više o razlici između Thunderbolta i USB 3.0 možete pronaći u članku “Thunderbolt ili SuperSpeed USB 3.0?”.