2

Online prodaja i dalje je industrija koja se brzo razvija i koja beleži izuzetan rast. Vrlo je popularno imati svoju online prodavnicu i prodavati proizvode na Internetu. Platforme za kreiranje eProdavnica (eCommerce), poput BigCommerce, nude brz i pristupačan način izgradnje sajta za eProdavnicu a da pri tom ne morate posedovati nikakve posebne tehničke veštine ili biti Web dizajner.

BigCommerce je eCommerce platforma koja pomaže malim i srednjim kompanijama da prodaju još više svojih proizvoda  online.

Radi se o jedinstvenoj, “sve-u-jednom” marketing i e-Commerce platformi sa dobrom optimizacijom za Internet pretraživače (SEO), i sa vrlo jednostavnim alatima za kreiranje lepih online prodavnica. BigCommerce korisnicima nudi više od 100 ugrađenih marketinških alata sa podrškom za mobilne platforme kao i veliki broj integracija sa platformama trećih strana sa kojima je prodaja na iPhone, Facebook i eBay mnogo sigurnija.

Pored toga, BigCommerce je već premašio milijardu dolara u eCommerce transakcijama tako da možete računati na sigurnost i pouzdanost ove platforme za online prodaju.

Ovaj članak će biti svojevrstan vodič za početnike za pokretanje sopstvene online prodavnice a kao primer uzećemo BigCommerce platformu.

Kreirajte besplatnu, probnu (trial) verziju online prodavnice

Besplatna (free trial) verzija BigCommerce online prodavnice traje dve nedelje. Za početak izaberite naziv vaše online prodavnice i upišite ga u za to predviđen prostor, a zatim kliknite na “Start my free trial now”.

1

Kreirajte vašu prvu online prodavnicu

U sledećem koraku potrebno je obezbediti neke informacije o sebi i šta nameravate prodavati. Većina opcija je razumljiva pa bi vaša stranica trebala da izgleda otprilike ovako:

2

Ako je ovo vaša prva online prodavnica, onda  treba da izaberete “New to eCommerce” u polju “Select level of experience”.

Kada ste ispunili sva polja, kliknite na “Create my store now” dugme na dnu stranice.

Možda će biti potrebno nekoliko minuta da sistem izgradi vašu prodavnicu u pozadini.

Upoznavanje sa BigCommerce online prodavnicom

Kliknite na “Visit your store” dugme kako bi otvorili kontrolnu tablu vašeg naloga. Tu ćete videti “Getting started” listu od šest zadataka koje treba da ispunite:

3

Primetićete da je prvi korak, podešavanje postavki koje ćete trebati za online prodaju (Configure the settings you'll need to sell online), označen plavom bojom. Kliknite na njega i popunite tri obrasca sekcije “Opšte postavke prodavnice”, “Postavke fizičkih dimenzija” “Optimizacija za Internet pretraživače” (General Store Settings,Physical Dimension Settings, Search Engine Optimization).

Poslednji deo koji se tiče optimizacije za Internet pretraživače (SEO) od izuzetne je važnosti. Potrudite se da date kratak ali smislen naslov za početnu stranicu, kao i tačan opis. Takođe morate izabrati da preusmerite svoj domen na WWW ili bez WWW (tj. da li želite da ljudi vide vaš sajt kao onlineprodavnica.com ili www.onlineprodavnica.com).

Ovim izborom ćete sprečiti mogućnost kazne zbog duplog sadržaja od strane Google Panda algoritma, i stvoriti sve predispozicije za dobijanje što je moguće više Web prometa sa organske pretrage.

Možete saznati mnogo više o optimizaciji za Internet pretraživače (SEO) i Google kaznama u članku “Dva najčešća razloga zbog kojih će vas Google Panda kazniti”.

Dizajnirajte svoju online prodavnicu

Sada možete ići napred i kreirati dizajn za vašu prodavnicu. Kliknite na drugu opciju u listi, “Izaberite dizajn prodavnice i logo (Choose a store design and optionally a logo) da bi se pojavila stranica sa izborom šablona (tamplate-a):

4

Možete pregledati i izabrati da koristite bilo koji od oko 50 različitih šablona. Očigledno da tip i broj proizvoda koje ćete prodavati treba da odigraju svoju ulogu u izboru šablona. Neki su bolji za manje prodavnice sa nekoliko proizvoda, dok su neki namenjeni pnline porodavnicama koje prodaju veći broj proizvoda.

U principu je bolje odabrati neki čist dizajn jer će vam to doneti neke prednosti kod SEO (takve stranice se brže učitavaju), a i držaće kupce fokusirane na vaše proizvode tj. na stranici neće biti ničega što bi im moglo skrenuti pažnju ili ih zbuniti.

Sada kada ste izabrali šablon moguće je uraditi dodatno prilagođavanje, uređivanjem datoteka šablona. To možete da uradite online (daljinski) ili da preuzmete datoteke, poradite na njima i ponovo ih upload-ujete nazad.

Za dodatno prilagođavanje vam je potrebno malo CSS ili HTML znanja.

Kako dodati proizvode na online prodavnicu

Sledeće šta treba da uradite jeste da dodate proizvode u vašu online prodavnicu. Stranica je podeljena u četiri sekcije:

  1. Detalji vezani za sam proizvod
  2. Opis proizvoda
  3. Cena i opcije za naručivanje unapred
  4. Detalji isporuke

5

Nemojte upasti u zamku i kopirati opis proizvoda sa Web sajta proizvođača. Ako ne napišete jedinstvene, zanimljive i relevantne informacije u opis proizvoda, teško da ćete privući organski Wpb promet sa pretraživača.

Takođe, od izuzetne važnosti je i vizuelni aspekt pa je stoga potrebno obezbediti fotografije pa čak i demo videa proizvoda koje ćete prodavati. Na vrhu stranice kliknite na karticu “Images & Videos” i dodajte jednu ili više fotografija proizvoda kao i YouTube video.

Kada ste završili sa dodavanjem svih relevantnih informacija i detalja o svom prvom proizvodu, kliknite na “Save & Exit” ili “Save & Add Another”.

Ako ste napravili neke greške ili propustili neku potrebnu opciju, BigCommerce će vas obavestiti pre nego sačuvate proizvod.

Kada je sve na svom mestu, možete pogledati kako to izgleda klikom na “View Store” u gornjem desnom uglu stranice.

Plaćanje, porez i isporuka

Što se tiče plaćanja, poreza i isporuke, nećemo ulaziti u sve detalje. Vi već imate dobru ideju o tome kako sam sistem funkcioniše, kliknite na svaki od koraka i popunite tražene podatke.

U koraku 4. (Izaberite kako želite da kupci plaćaju), važno je napomenuti da ćete morati integrisati BigCommerce sa nekim servisom za online plaćanje koji bi obavljao transakcijama plaćanja. Najlakša opcija je svakako je PayPal, ali vi možete saznate i više o BigCommerce rešenju za naplatu tako što ćete na BigCommerce početnoj stranici kliknuti na “Marketplace” karticu u gornjem levom uglu i izabrati “Accept Payments”.

BigCommerce kontrolna tabla (Dashboard)

Sada kada ste završili sa “Getting started” listom od šest zadataka, možete posetiti kontrolnu tablu koja pruža kratak rezime radnji (uključujući klijente, naredbe, proizvode i kategorije) zajedno sa trendovima prodavnice i narudžbama:

6

Vrlo je važno da se upoznate sa vašim nalogom, jer ima dosta sjajnih mogućnosti koje su vam na raspolaganju i sa kojima možete poboljšati svoju prodavnicu, dovesti Web promet, povećati konverziju i zaraditi novac. Treba znati da ćete povećanjem Web prometa povećati svoju online zaradu.

Evo liste nekih od najvažnijih funkcija:

  • 100 dolara Google AdWords kredita prilikom kupovine BigCommerce plana
  • Nadogradnja domena: Tools >> Move to Domain
  • Poklon bonovi: Settings >> Gift Certificates
  • Affiliates: Settings >> Conversions (saznajte više o Affiliate u članku “Šta su Affiliate Programi i kako oni rade”)
  • Analitika: Analytics >> Store Snapshot
  • Prodaja na eBay-u / Facebook: Marketing >> Sell on eBay/Facebook (još više o možete saznati u članku “Kako početi sa prodajom na eBay”)
  • E-mail: Tools >> Email Accounts

Generalno, važno je imati sopstveni domen kako bi mogli raditi na izgradnji što bolje vidljivosti vaše online prodavnice u pretraživačima. Podrazumevano, vaša probna (trial) verzija online prodavnice nalazi se na mybigcommerce.com, u našem slučaju to je domen http://online-trziste.mybigcommerce.com.

Takođe, možete podesiti affiliate program kako bi pospješili rastu prodaje, dodati kupone sa popustom i sve ostalo što možete očekivati od profesionalnog eCommerce sajta.

eCommerce industrija raste sve brže tako da je sada možda pravo vreme da pokrenete vaše online poslovanje.

Nadamo se da će vam ovaj svojevrstan vodič za početnike pomoći u kreiranju sopstvene online prodavnice te pokazati koliko je zaista brzo i lako pokrenuti sopstvenu online prodavnicu.