Surface-Windows-8-Pro.jpg

Izvješće kompanije Strategy Analytics pokazuje da su tableti mnogo više od pukog računalnog hira. Izvješće pokazuje da je u prvom tromjesečju 2013 godine prodano 40,6 milijuna tableta, odnosno dvostruko više nego u istom periodu prošle godine kada je prodano 18,7 milijuna.

Prvo tromjesečje 2013 godine je značajno i po tome što se na ovom tržištu konačno pojavio i još jedan igrač pored iOS i Android platforme kao i da je potrošači sada imaju na izbor i veći broj  jeftinih tableta.

Kompanija Microsoft prošle godine stavila je veliki ulog na tablete, objavivši svoje Surface tablete koje pokreće Windows 8 i Windows 8 RT. Prema podacima kompanije Strategy Analytics, u prvom tromjesečju 2013 godine isporučeno je tri milijuna Windows tableta, čime je tržišni udio kompanije skočio sa 1,6% iz trećeg tromjesečja 2012 godine na 7,5% u prvom tromjesečju ove godine.

Izvješće napominje da je rast prodaje značajniji kada se u obzir uzmu problemi Microsoft-a poput vrlo ograničene distribucije, nedostatka vrhunskih aplikacije i zbunjenosti na tržištu koja sputava isporuku. Ovo je značajan rast isporuke koji bi rezultirao sa još većim udjelom na tržištu da nije činjenice da je ukupna isporuka tableta porasla za čak 117% na godišnjoj razini, sa 18,7 milijuna na 40,6 milijuna tableta.

strategy-analytics-tablets-q1-2013

Treba reći da kompanija Apple još uvijek dominira na tržištu ali i da se Android opasno približava. Prošle godine njihov tržišni udio bio je 63,1% i 34,2%, dok u prvom tromjesečju 2013 godine odni iznose 48,2% i 43,4%.

Sažeto izvješće kompanije Strategy Analytics ne daje pregled po proizvođačima ali osvrt na druge izvore daće nam prilično dobru ideju o tome tko pravi stalan napredak na tržištu.

Kompanija Apple u svom izvješču navodi da je u prvom tromjesečju prodala 19,5 milijuna iPad što je značajan rast u odnosu na prošlogodišnijh 11,8 milijuna. S druge strane, prema podaxima kompanije IDC, u posljednjem tromjesečju 2012 godine Samsung je vodeći u isporuci Android tableta sa 7,9 milijuna isporučenih tableta a nakon njega slijedi Amazon i Asus sa 6 i 3,1 milijun isporučenih tableta.