problem-googlea-i-francuske.jpg

Nedavno je Francuski predsjednik Francois Hollande dao vrlo zanimljiv prijedlog zakona koji ima za cilj stvaranje novih izvora prihoda od tehnoloških giganata poput kompanija Amazon, Apple i Google.

Ako prijedlog dobije većinu, novi zakon bi značio 1% poreza na svaki prodati Internet-povezani uređaji u zemlji a prikupljeni novac bi se trošio na financiranje projekata iz oblasti kulture.

Proizvođači pametnih telefona i tablet računara optužuju se da prilikom prodaje koriste određene propuste u poreznom sustavu kako bi izbjegli plaćanje visokih Francuskih poreza. Predloženi porez Francuskoj bi trebao donijeti oko 100 milijuna eura dodatnog prihoda godišnje na dodatni prihod, od kojih bi većina došla od prodaje uređaja.

Ovaj novi prijedlog zakona koji prvenstveno ima za cilja oporezovanje pametnih telefona i tablet računara samo je posljednji u nizu nastojanja Francuskih vlasti u prikupljanju što više novca od poreza. Prije tri godine zastupnici su predložio sličan porez od 1% za online oglašavanje a početkom godine je bilo prijedloga da se uvede porez na sve kompanije koje se bave prikupljanjem osobnih podataka o korisnicima. Čak se govorilo o porezu koji bi prisilio velike kompanije da plaćaju za linkove koji se nalaze u sklopu sadržaja.

Najnoviji prijedlog je Francuski predsjednika mogao bi povećati napetosti između države i tehnoloških giganata koja je prisutna već duže vremena, pogotovo se to odnosi na tenzije koje postoje između Francuske i kompanije Google.

Treba reći da je ovo još uvijek samo prijedlog te da on treba preći dug put prije nego što postane zakon, bez obzira što je Francuski predsjednik Francois Hollande navodno zatražio zakonodavno mišljenje do kraja ljeta.