sergey-brin-google-glasses_thumb.jpg

Kontroverzne Google naočale (Google Glass) uskoro će moći prepoznati lica osoba koje gledate!

Svima koji misle da su Google naočale sa sadašnjim mogućnostima pomalo "jeziva" tehnologija sigurno se neće biti drago čuti da će Google naočale uskoro moći prepoznati i identifikovati lica pojedinaca.

Kompanija Lamda Labs kreirala je Google Glass aplikaciju za prepoznavanje lica koja će u narednih nekoliko dana biti dostupna developerima. Razvoj funkcijonalnosti za prepoznavanje lica za mnoge developere je vrlo interesantno jer je sam Google nije uključio u softverski paket koji dolazi sa naočalama niti je developerima zabranio da kreiraju vlastite aplikacije za prepoznavanje lica.

Kompanija Lamda Labs navodi da je ovo prva verzija softvera koja od korisnika traži da naprave fotografije osoba, označe ih i pohrane sa informacijama o tome ko je na njima kako bi naknadne fotografije mogli upoređivati sa njima. Kompanija navodi da će buduće verzije korisnicima omogućavati prepoznavanje lica u realnom vremenu.

google naocale prepoznavanje lica

Lamda Labs već ima softver koji omogućava prepoznavanje lica na fotografijama za koji tvrdi da ga upotrebljava više od 1000 developera čije aplikacije generiraju oko 5 miliona pokušaja priznavanja mesečno.

Mnogi smatraju da je ovakva jedna aplikacija od izuzetne koristi za neke nove aplikacije koje bi recimo portirima mogle pojednostaviti problem ko je pozvan na određeni događaj a ko ne, ili olakšale pronalaženje prijatelja na koncertima i ostalim mestima gde se okuplja veliki broj ljudi. Svakako da će biti interesantna i neka buduća Google Glass aplikacija koja će tehnologiju prepoznavanja lica povezati sa Facebook ili LinkedIn profilima.

Bilo kako bilo Google naočale sasvim sigurno pomera granice društvene interakcije.