novi-operaativni-sistem-Windows-Blue.jpg

Nekada poznat kao Windows Blue, Windows 8.1 će biti veoma značajno ažuriranje operativnog sustava Windows 8 koje vraća gumb Start ali i donosi veliki broj drugih poboljšanja.

Članak objavljen danas na Microsoft-ovom blogu ukazuje na to da će ažuriranje i dalje biti fokusirano na korisnike uređaja sa zaslonima osjetljivim na dodir tako da će se gotovo sve promjene odnositi na Windows 8 Metro korisničko sučelje.

Za korisnike koji i dalje imaju averziju prema modernom Windows 8 korisničkom sučelju, članak donosi nekoliko detalja o poboljšanjima koje se isključivo odnose na korisnike tipkovnice i miša su dodavanje gumba “Start”, ali ne u formi "klasičnog" startnog izbornika, podesivi kutovi i sposobnost "pokretanja alternativnih ekrana "

Gumb “Start” ne donosi vertikalni popis programa i akcija kao što ste navikli da vidite u u sustavu Windows 7 i starijim, već početni zaslon donosi na vrhu desktopa.

Ono što se ne pominje u članku, ali navodi nekoliko drugih izvora, jeste da bi korisnici napokon trebali moći “boot-ati” izravno na radnu površinu. Trenutno, pri pokretanju (boot) operativnog sustava Windows 8 otvara vam se početni Metro ekran.

Poboljšanja Početnog (Start) zaslona treba da učine ukupno desktop iskustvo mnogo bolje. Pa tako, poboljšanje Start Screen pretraživanja je jedno od tih poboljšanja. Windows 8 će sada tražiti aplikacije, postavke i datoteke. Pretraživanje također integrira Bing i Web pretraživanje.

Osim toga, Početni zaslon trebao bi biti mnogo praktičniji za desktop korisnike i njihovo prebacivanje između ova dva, oni sada dijele istu pozadinu kao što je desktop wallpaper. Metro Start Screen se neće više pojavljivati ​​na cijeloj površini desktopa, već na jednom njegovom dijelu. Zaslon će također biti više prilagodljiv, uz dodatak više boja i pokretnih pozadina.

start

Internet Explorer 11 također dolazi sa Windows 8.1 ažuriranjem. Metro korisnici Internet Explorer-a će moći prilagoditi izgled IE 11 (npr. da im se uvijek prikazuje adresna traka), dok će neograničene kartice i sinkronizacija kartica sada biti ugrađene čime treba da se poveća vaša udobnost.

Ostale “Metro” promjene uključuju redizajn kalkulatora, glazbe, trgovine i foto aplikacija, kao i bolju integraciju sa SkyDrive. Također, neće više biti potrebe za pokretanjem Control Panel za promijenu većine postavki u konfiguraciji sustava. Kompanija Microsoft naglašava da će sve opcije koje se nalaze u Control Panel-u implementacijom Windows 8.1 ažuriranja biti dostupne u Metro PC Settings ploči.

Ovo je posebno lijep dodatak za tablet korisnike koji sada trebaju otvoriti Control Panel (tj. prebaciti se na desktop) za upravljanje korisničkim privilegijama, promjenom postavki, izmjenom postavki napajanja i mnoštva drugih aktivnosti.

Windows 8.1 također donosi više mogućnosti za gledanje više aplikacija istovremeno na zaslonu, uključujući i mogućnost da promjenite veličinu aplikacije kako bi se poboljšao multitasking.

Preview verzija Windows 8.1 biti će predstavljena na Microsoft Build developer konferenciji koja će održati od 26 do 28 lipnja. Windows 8.1 će biti dostupan kao besplatno ažuriranje za korisnike sustava Windows 8 i Windows RT.