Zarada-na-Internetu-sa-blogom-i-besplatnim-e-Knjigama.jpg

Udruženje Britanskih izdavača izdalo je priopćenje u kom se navodi da je 2012 godina bila rekordna što se tiče prodaje knjiga. U 2012 godini ukupna prodaja knjiga, u tiskanom i digitalnom formatu, porasla je za 4%, na skoro 4 milijarde eura.

Tiskane knjige još uvijek čine veliku većinu prodaje. Prodaja tiskanjih izdanja u prošloj godini pala je za 1%, na 3,4 mlijarde eura.

Prodaja eKnjiga, uključujući i iznimno važno tržište eUdžbenika i izdanja namjenjenih za eČitače kao što su Amazon Kindle kao i za novi val manjih i lakših tableta predvođenih s Apple iPad Mini, porasla je za 66%, na 486 milijuna eura. Ako bi gledali samo prodaju eKnjiga, kao mjere digitalnog tržišta, vrijednost tržišta u 2012 godini porasla je za 134%, tj. na nešto više od 250 milijuna eura.

Amazon dominira na tržištu prodaje eKnjiga ali i eČitača međutim, Apple i Barnes & Noble također imaju solidne udjele na ovom tržištu. Prema nekim podacima, kompanija Amazon drži oko 60% tržišta prodaje eKnjiga, dok Barnes & Noble ima oko 30% a Apple oko 10%.

Kompanija Amazon u studenom je otvorila svoj Europski izdavački odjel u Luksemburgu odakle je veoma snažno krenula da se natječe sa Europskim izdavačima oko poznatih pisaca i onih koji su dokazali svoju popularnost na Internetu.

Objavljivanje vlastite eKnjige postalo je vrlo popularno i na našim prostorima jer osim zarade može potencijalno da vam donese i vrlo značajnu online popularnost, reputaciju i vrlo efikasnu promociju. U članku "Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?" objasnili smo kako objaviti eKnjigu na tri najznačajnije platforme, Amazon Kindle, Barnes&Noble Nook/PubIt i Apple iBooks.