youtube_logo_thumb.jpg

Kompanija Google planira da ovih dana na svoj video servis YouTube uskoro uvede model pretplate.

YouTube planira kreirati pretplatničku platformu koja bi vremenom trebala da donese još mnogo kvalitetnog sadržaja na YouTube. Na ovaj način korisnici bi uživali u kvalitetnom sadržaju koji platforma nudi a kreatori sadržaja bi pored modela iznajmljivanja i oglašavanja dobili još jedan način na koji mogu da zarade sa YouTube.

Kompanija Google nudi nekim svojim partnerima u određenim državama mogućnost da ponude svoj sadržaj na iznajmljivanje putem YouTube. Korisnici YouTube-a mogu da plate za gledanje iznajmljenog filma, bez reklama, naravno Google za sebe zadržava određeni procenat od zarade.

Novi model YouTube pretplate će se primenjivati na čak 50 YouTube kanala, tako da će gledaoci morati platiti 1,99 dolara mesečno za praćenje tih kanala.

Sa ovim modelom pretplate Google će sa svojim video servisom YouTube postati konkurencija video servisu Netflix koji sa svojim modelom pretplate korisnicima već neko vrijeme nudi video streaming bez reklama. Sa mesečnom pretplatom korisnici Netflix-a mogu neograničeno da gledaju TV emisije i filmove. Netflix tvrdi da video servis trenutno ima oko 36 miliona korisnika u 40 zemalja.

Kompanija Google u martu je objavila da YouTube ima više od milijardu jedinstvenih posetilaca mesečno koji pogledaju više od 6 milijardi sati videa svakog meseca.