whatsapp

Novi izveštaj kompanije Distimo donosi granularni pregled zarade aplikacija na Google Play Store i Apple App Store. Globalno, Google Play nastavlja sa konstantnim rastom na tržištu na kom je Apple neprikosnoveni lider.
U aprilu 2013 godine odnos zarada Android aplikacija na Google Play Store u odnosu na iOS aplikacije na Apple App Store bio je 27% u odnosu na 73%. Godinu dana ranije, taj odnos je bio 19% na prema 81% naravno u korist iOS aplikacija.

Gledajući globalno, Google Play Store pred sobom još uvek ima dug put dok ne dostigne odnos 50% na prema 50% sa Apple App Store, ali prema svim pokazateljima to i nije tako daleko, Google bi to mogao dostići za nekoliko godina. Takođe, na pojedinim velikim mobilnim tržištima Google je već uhvatio korak sa kompanijom Apple. Verovatno najfascinantniju statistiku ima izuzetno popularna aplikacija WhatsApp.

WhatsApp je servis za slanje poruka koji košta 99 centi za korisnike Apple iOS dok je besplatna za korisnike Androida ali i drugih platformi poput Windows Phone i BlackBerry. U decembru su kružile glasine da je Facebook pokušao da kupi WhatsApp ali su pregovori propali.

WhatsApp aplikacija trenutno je najpopularnija aplikacija u više od 100 zemalja dok je među pet najpopularnijih u 150 zemalja. U augustu 2012 godine WhatsApp je objavio ima više od 100 miliona aktivnih korisnika dnevno koji pošalju oko 10 milijardi poruka.

U aprilu 2013 godine WhatsApp je zaradila 355.000 dolara na Apple App Store i samo 41.000 dolara na Google Play Store. Razlika je svakako drastična ali je sama činjenica da WhatsApp aplikacija zarađuje 350 miliona dolara mesečno na najvećem tržištu aplikacija na svetu zaista fascinantna. Treba reći da je ovo samo 2% od onoga što pojedini vodeći prodavci mobilnih igrica zarađuju u Americi na mesečnom nivou, što može samo da ohrabri WhatsApp da počne da razmišlja dugoročno i u pravcu mobilnih igrica.

Ono što izveštaj kompanije Distimo pokazuje jeste da je Evropsko tržište znatno drugačije od Američkog. Gledajući isti vremenski period WhatsApp je samo u Njemačkoj zaradila 290.000 dolara sa Google Play Store a sa Apple App Store “samo” 207.000 dolara. Gledajući tržište Španija tu je situacija još drastičnija, WhatsApp ostvaruje skoro 90% svojih prihoda od Google Play Store!

Ono što je bitno uočiti jeste da developeri aplikacija trebaju vrlo ozbiljno da razmisle o tome da daju prioritet Google Play Store pogotovo na Evropskom tržištu. Iako iOS aplikacije i dalje suvereno vladaju na tržištima kao što su SAD i Velika Britanija ipak veličina Nemačkog ili Španskog tržišta je prilično neverovatna tako da za određene vrste aplikacija Amerika vjerovatno nije najveće niti najbolje tržište za ciljanje, bar ne u početku.