vine ili instagram

Kao što je i bilo najavljeno Facebook je objavio novu funkcionalnost za Instagram, deljenje videa, sa kojom ulazi u otvorenu borbu sa Twitter-om i njegovom izuzetno popularnom aplikacijom Vine.

U protekle dve i po godine, Instagram je prerastao u ogromnu zajednicu sa kojom možete na vrlo jednostavan način da podelite neke za vas značajne trenutke ovjekovečene u obliku fotografije. Međutim, fotografijom ne možete predstaviti sve što ste željeli, potrebna vam je živa slika. 

Od sada, najnovija verzija Instagrama za Android i iOS sadržavati će ikonu video kamere, koja će vam omogućavati snimanje videa u trajanju do 15 sekundi, što je više nego duplo u odnosu na šest sekundi koliko vam omogućava konkurenta aplikacija Twitter Vine.

Ako bi poredili ove dve aplikacije onda moramo istaći nekoliko stvari, Instagram ima 130 miliona korisnika a Vine, koju je Twitter pokrenuo u januaru, nešto više od 13 miliona korisnika.

Instagram omogućava mnogo duži video snimak, do 15 sekundi, dok Vine nudi samo 6 sekundi. Kod aplikacije Vine, funkcionalnost snimanja je vrlo jednostavna dok Instagram donosi svoje popularne filter karakteristike za video.

Treba reći da Instagram video ne sadrži “looping” funkcionalnost koju možete pronaći u Twitter-ovoj aplikaciji Vine koja omogućava da se svaki video ponavlja u petlji (loop) međutim, Instagram video ne bi bio Instagram bez filtera. U tom smislu, postoji 13 filtera koji će vam pružiti različite efekte i koji se mogu primeniti na video tokom njegove obrade.

Instagram takođe sadrži ugrađen stabilizator pod nazivom Cinema, koji će vaše “drhtave” video snimke učiniti mnogo profesionalnijim.

U pogledu uređivanja, Instagram ima prednost jer korisnici mogu da obrađuju svoje snimke pre nego što se oni obrade u video, dok korisnici aplikacije Vine ne mogu izbrisati pojedinačne snimke već samo celi video.

Instagram vam takođe omogućava delenje na Twitter-u, Facebook, Tumblr i Flikr a Vine samo na Twitter i Facebook.

Generalno, Instagram korisnicima nudi više mogućnosti međutim, ostaje da se vidi da li će Vine svojom jednostavnošću osvojiti srca korisnika.