Samsung-Ativ-Q

Globalni pomak sa desktop računala na mobilne uređaje u punom je zamahu. U pokušaju da korisnicima ponudi najbolje što nude ova dva svijeta Samsung je predstavio svoj Ativ Q koji je hibrid prijenosnog računala i tableta. Iako se uređaj bez problema može preoblikovati iz jednog oblika u drugi, ono što zaista privlači pozornost jeste to da Samsung Ativ Q radi na dva operativna sustava, Windows 8 i Android Jelly Bean.

Iako se ova kombinacija na prvi pogled može činiti kao disfunkcionalna, zapravo je sjajna. Microsoft je apravio nešto slično sa Windows 8, uključio je elemente koji se odnose na uređaje osjetljive na dodir  u svoj operativni sustav namjenjen i tradicionalnim računalima i mobilnim platformama. Nažalost, večina smatra da u tome nije uspjeo. Ključni problem nema veze sa novim sučeljem ili nepredviđenim propustima, ključni razlog za neuspjeh je taj što se Microsoft previše trudio da ugodi i jednom i drugom tržištu. Samsung Ativ Q nudi alternativno rješenje, zašto korisnicima ponuditi jedan operativni sustav kada možete dva.

Zgodnih stvar je ta da dva operativna sustava na hibridnom uređaju dijele foldere. To znači da sve što ste spremili dok ste koristili Windows 8 sučelje moći ćete koristiti i na Android particiji. Prelazaka iz jednog operativnog sustava na drugi vrlo je jednostavan. Potrebno je samo tapnuti na pločicu na Windows 8 desktopu. Prelazak traje nekoliko sekundi, i na sreću ne zahtijeva ponovno pokretanje uređaja (restart).

Osim što ima dva operativna sustava, Ativ Q ima zaslon veličine 13 inča sa razlučivosti 3.200 x 1.800 piksela a pokreće ga novi Intel-ov procesor Haswell.

Iako Ativ Q nije prvi laptop koji eksperimentira s mobilnim operativnim sustavom i dual OS konfiguracijom, biti će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li veći broj proizvođača slijediti ovaj njegov prilično zanimljiv koncept.