Microsoft i Facebook nagrađuju za pronađene greške u široko zastupljenim Web tehnologijama

Microsoft, Facebook i Google odlučili su da se udruže u borbi protiv hakera. Žestoki rivali udružiće se u borbi protiv hakera nudeći novčane i druge nagrade svima onima koji pronađu kritične ranjivosti u široko zastupljenim Web tehnologijama.

Program je sponzorisan od strane kompanija Facebook i Microsoft uz pomoć Google-ovih stručnjaka za bezbednost koji su pomogli da se razvoje ovaj programa i koji će biti uključeni u procenu potencijalnih kritičnih ranjivosti.

Program pod nazivom HackerOne je nastojanje kompanija Microsoft i Facebook da pronađu bezbednosne propuste koji se skrivaju u nekim od ključnih Web tehnologija. HackerOne će nagraditi sve one koji pronađu problema sa PHP, Apache , OpenSSL , a to se odnosi čak i na osnovne protokole za komunikaciju na Internetu.

Nagrade se kreću od 300 do 5.000 dolara u zavisnosti od težine ranjivosti. Na sajtu je objavljen postupak prijave pronađene ranjivosti čiju težinu će procenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz ove tri kompanije.

Potrebno je reći da sve tri kompanije imaju svoje vlastite programe nagrađivanja za pronađene bezbedonosne propuste. Microsoft je do sada isplatio 130.000 dolara nagrada s tim da je proširio svoj program nagrađivanja nudeći do 100.000 dolara svima onima koji otkriju nove načine da zaobiđu sigurnosnu zaštitu u Windows 8.1.

Iako su kompanije Microsoft, Facebook i Google veliki rivali, do ove saradnje je došlo s ciljem da se pronađu kritične greške koje bi mogle ključnu infrastrukturu Interneta učiniti vrlo nesigurnom.