bankomatPrije nekoliko dana objavljena je vrlo zanimljiva informacija o tome koliko važnih računala i dalje radi na starom operativnom sustavu Windows XP. Otprilike 95 posto bankomata širom svijeta radi na operativnom sustavu koji je objavljen prije više od 12 godina i koji će uskoro ostati bez podrške kompanije Microsoft!

Kompanija Microsoft će 8. travnja 2014 godine prestati pružati podršku za operativni sustav Windows XP, što znači da bi u samo par mjeseci ogroman broj bankomata širom svijeta trebalo biti ažurirano na noviji operativni sustav, kako bi se izbjegli sigurnosni rizici.

Nedavno je kompanija Microsoft potvrdila da će ukinuti opću podršku za stari operativni sustav u travnju ove godine, međutim i da planira da nastavi podržavati Windows XP anti-malware napore do sredine travnja 2015 godine.

Što to znači? Naime, ova podrška je ograničena na anti-malware u sklopu programa Microsoft Security Essentials. Također, vrijedno istaknuti da nakon travnja ove godine, XP korisnike očekuju mnogi rizici zbog ukidanja podrške, između ostalog više neće biti u mogućnosti preuzeti i instalirati program Microsoft Security Essentials pa bi dobra ideja bila čim prije preuzeti i instalirati ovaj besplatini program na vaše XP računalo.

Ono što je možda iznenađujuće jeste da i danas 29 posto Windows korisnika ima instaliran Windows XP. Operativni sustav Windows 7 koristi 48 posto Windows korisnika, dok njih samo 11 posto koristi Windows 8. Sigurno najlošiji Windows sustav do sada, Vista, koristi samo četiri posto Windows korisnika.

Kompanija KAL koja izrađuje softver za bankomate navodi da će do 8. travnja u SAD-u samo 15 posto bankomata preći na sustav Windows 7. Jasno je da će mnogi trebati više vremena za prijelaz na noviji operativni sustav, i na svu sreću oni od Microsofta mogu zatražiti produženje potpore za svoje Windows XP sisteme.