satya-nadella-direktor-kompanije-microsoftNakon 160 dana potrage, kompanija Microsoft spremna je predstaviti svog novog direktora.

Nekoliko vrlo respektabilnih izvora juče je objavilo da je kompanija Microsoft završila potragu te da će Satya Nadella, sadašnji šef Microsoft-ove Cloud i Enterprise grupe, po svemu sudeći biti novi izvršni direktor kompanije Microsoft koji će na tom mestu zameniti Steve Ballmer-a.

Satya Nadella je izuzetan stručnjak koji je završio tri fakulteta: Kompjuterske nauke na Univerzitetu Viskonsin- Milvoki, Poslovnu administraciju na Univerzitetu Čikago kao i Elektroniku i Komunikacije na Univerzitetu Manipal u rodnoj Indiji. Kompaniji Microsoft pridružio se davne 1992 godine, i do sada je obavljao niz različitih poslova. Radi se o izuzetnom stručnjaku koji je takođe vrlo dobro upoznat sa strukturom kompanije što ga dodatno ističe u odnosu na druge kandidate.

Za mnoge dobre poznavaoce prilika na tech tržištu Satya Nadella je najbolji kandidat upravo zbog toga što je on već upoznat sa organizacijom kompanije, i to je nešto što je vrlo važno s obzirom na činjenicu da je Microsoft suviše složena organizacija za nekoga ko nikada nije bio u kompaniji te da bi mu zbog toga trebalo veoma mnogo vremena da se sa njom upozna.

Iz trke za prvog čoveka kompanija Microsoft odustali su direktor kompanije Ford Allan Mullaly i direktor kompanije Ericsson Hans Vestberg.

Satya Nadella je najozbiljniji kandidat za direktora Microsofta ali kompanija još uvek razmatra i kandidature svog potpredsednika odgovornog za poslovni razvoj i strategiju koji je prethodno bio predsednik Skype divizije u Microsoftu kao i svog bivšeg službenika sada direktora kompanije Nokia Stephen Elop-a.

Stephen Elop se i ranije pominjao kao mogući kandidat koji bi trebao da zameni Steve Ballmer-a ali je svoju kandidaturu potvrdio sa Microsoft-ovim preuzimanjem mobilne divizije kompanije Nokia zadužene za Lumia telefone, posao za koji mnogi tvrde da je omogućio upravo Stephen Elop.