najpopularniji jezici 2014

Kompanija CodeEval objavila je popis najpopularnijih programskih jezika za 2014 godinu koji sadrži nekoliko vrlo zanimljivih iznenađenja. U odnosu na prethodnu godinu, C# je drugi najbrže rastući jezik. Najveći gubitnik je PHP, popularnost popularnog jezika za Internet aplikacije je pala za čak 55 posto u odnosu na 2012 godinu.

Gledajući trendove u razdoblju od 2011 do 2013 godine, vidjet ćete sljedeće:

najpopularniji programski jezici 2014

Već treću godinu za redom, Python je najpopularniji jezik, iza slijede Java, C++ i JavaScript. Najveći rast ove godine ima Objective-C od 300%, popularnost jezika C# porasla je za 100% a JavaScript jezika za 33%. PHP izgubio 55% svoje popularnosti u odnosu na 2012 godinu, Perl 16% a Java 14%.

Python i Java su najpopularniji, no, kao što možete vidjeti popularnost jezika Java je u opadanju unatoč popularnosti mobilnog operativnog sustava Android. Gledajući postotak promjena od 2011 godine do danas, popularnost Apple-ovog iOS jezika Objective-C još uvijek dobro napreduje ali je fascinantan rast popularnosti jezika C#. Zastupljenost ovog Microsoft-ovog jezika još uvijek je mala ali je njegov rast proteklih godina značajan:

najpopularniji programski jezici u 2014 godin

Dobri poznavaoci prilika nisu mnogo iznenađeni ovim nalazima kompanije CodeEval navodeći da je C# jezik koji koriste Microsoft tehnologije i koji je u posljednjih deset godina doživio veliki broj poboljšanja.
Što se tiče pada popularnosti jezika Java, stručnjaci smatraju da je razlog za to što jezici kao što su Python i Ruby bolje dizajnirani jezici i kao takvi su ugodniji za programiranje. To dodatno potiče open-source zajednice oko jezika da se što više angažiraju oko novih rješenja i širenja popularnosti.

Već nekoliko godina online učenje programskih jezika jedan je od najvećih trendova u svijetu. Postoji veliki broj sajtova koji vam pomažu da naučite neki od popularnih jezika a neke od njih smo vam predstavili u članku “Sajtovi koji će vam pomoći da naučite programirati“.

Kompanija CodeEval navodi da je ovaj popis najpopularnijih jezika 2014 godine sastavljen na temelju podataka dobivenih tijekom obrade više od 100.000 testova kodiranja i ankete u kojoj je učestvovalo više od 2.000 poslodavaca.