nokia android telefon

Glasine koje su se mogle čuti u poslednja dva meseca, da Nokia radi na Android telefonu, kompanija je danas i zvanično potvrdila predstavljanjem tri Android telefona.

Iako se Nokia obavezala na vernost Microsoft-ovom mobilnom operativnom sistemu Windows Phone, to nije sprečilo kompaniju da eksperimentiše sa Android-om. Danas je na MWC 2014 konferenciji predstavila svoje prve Android telefone: Nokia X, Nokia X+ i Nokia XL.

Nokia X i Nokia X+ imaju 4 -inčne WVGA ekrane, Qualcomm Snapdragon S4 SoC sa 1.0 GHz dual – core procesorom, baterijom od 1500 mAh, podrškom za dve SIM kartice, kamerom od 3 megapiksela i slot za microSD karticu. Nokia X ima 512 MB RAM i 4 GB prostora za skladištenje dok Nokia X+ dolazi sa 768 MB RAM memorije.

Što se tiče Nokia XL, to je veća varijanta X modela kojeg karakteriše 5 -inčni WVGA IPS ekran, pojačana baterija na 2.000 mAh, prednja kamera od 2 megapiksela i zadnja kamera od 5 megapiksela sa autofokusom. Ova serija Nokia Android telefona izgleda kao kombinacija Lumia i Asha uređaja, sa šarenom poleđinom i jednim dugmetom napred.

Sa ovom serijom telefona Nokia uvodi novu, prilagođenu verziju Androida koja je slična onoj koju je predstavio Amazon sa svojom linijom Kindle Fire uređaja. Kompanija je efikasno preuzela open-source elemente Androida a potom upakovala u svoju posebnu verziju koja vizuelno izgleda kao Windows Phone. S obzirom da se radi o prlagođenoj verziji Androida, ovi Nokia X telefoni neće imati pristup Google Play Store pa tako ni specifičnim Google aplikacijama kao što su Gmail, Chrome, Maps i ostale.

Međutim, Android aplikacije će raditi na uređajima sa ograničenim promenama. Nokia pokreće i svoju sopstvenu prodavnicu aplikacija, Nokia Store, gde će korisnici moći pronaći “na stotine hiljada aplikacija”. U Nokia Store že biti integrisana i Yandex prodavnica aplikacija koja će korisnicima predlagati aplikacije koje u Nokia Store ne postoje.

Nokia X modeli će baš kao i Amazon Kindle Fire podržavati sideloading mada neke aplikacije možda neće pravilno raditi zbog nedostatka Google Mobile Services u ovoj modifikovanoj verziji Androida.

Nokia X će koštati 89 Evra i već ovih dana će biti dostupna u Istočnoj Evropi, Aziji, Južnoj Americi i nekoliko drugih zemalja širom sveta, ali ne i u Severnoj Americi, Japanu, Koreji ili zemljama Zapadne Evrope.

U drugom kvartalu ove godine planiran je izlazak na tržište Nokia X+ i Nokia XL modela po ceni od 99 i 109 Evra.