digitalna-piraterija_thumb.jpg

Da li ste se ikada zapitali koliko zarađuju torrent portali ili sajtovi sa linkovima na različite vrste piratskog sadržaja, od oglasa koji se prikazuju na njihovim stranicama?

Digital Citizens Alliance (DCA) je objavila sveobuhvatno izvješće o tomu koliko piratske stranice zarađuju od oglasa. Izvješće pod nazivom “Good Money Gone Bad: Digital Thieves and the Hijacking of the Online Ad Business” sugeriše da su stranice koje se bave piratskim sadržajem kao što su filmovi, TV emisije, glazba, i još mnogo toga, ostvarile fascinantnih 227 milijuna dolara od oglasa u 2013 godini.

Statistički podaci izneseni u izvješću temelje se na broju pozicija oglasa, pregleda stranica i procjenama vezanim za cijene oglasa.

U izvješću su Web stranice podijeljene u tri veličine na temelju broja jedinstvenih posjetitelja mjesečno. To su : veliki sajtovi sa više od 5 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno , srednji koji imaju između 1 i 5 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno i mali koji imaju manje od milijun jedinstvenih posjetitelja mjesečno. Nadalje, oni su podijeljeni u razne kategorije kao što su torrent portali, sajtovi sa linkovima na različite vrste piratskog sadržaja, streaming sajtove, te sajtove za izravno preuzimanje sadržaja.

Za potrebe ovog istraživanja uzet je uzorak od 596 sajtova, a 30 najvećih piratskih sajtova (fokus je bio na film i TV emisije) u prosjeku je zaradilo fascinirajućih 4,4 milijuna dolara od oglasa u prošloj godini! Izvješće ističe da BitTorrent i P2P portali mogu zaraditi i više od 6 milijuna dolara godišnje od oglasa, s tim da i oni mali sajtovi takođe mogu zaraditi pristojne sume veće od 100.000 dolara. Torrent sajtovi, koje čine manje od četvrtine ukupnog uzorka , imaju zaradu i do 94,1 posto, a uzimaju polovicu od ukupnog prihoda od oglasa.

Izvješće ističe da se kriminal očito isplati kada možete ukrasti tuđi sadržaj.

U izvješću se navodi da veliki dio prihoda od oglasa dolazi od velikih brandova kao što su McDonalds, Ford, LEGO, Dell, Amazon, i drugi. DCA navodi da iako brendovi možda i nisu svjesni toga, jer se njihovi oglasi prodaju i preprodati putem različitih kanala, ovo može itekako štetiti njihovom ugledu.