whatsapp.jpg

Facebook je kupio najpopularniju mobilnu platformu za slanje poruka WhatsApp za neverovatnih 16 milijardi dolara!

Koliko je zaista neverovatna ova suma novca dovoljno govori činjenica da su svi izgubili dah kada je pre skoro dve godine najveća društvena mreža na svetu objavila kupovinu najpopularnije foto aplikacije Instagram za milijardu dolara.

Iako je proteklih nekoliko dana aktuelna prodaja takođe izuzetno popularne platforme za slanje poruka Viber, Japanskom eCommerce gigantu Rakuten za oko 900 miliona dolara ipak ta cifra je skoro beznačajna u poređenju sa ovih zaista neverovatnih 16 milijardi dolara koliko je Facebook platio WhatsApp. Za ovaj novac se mogla kupiti neka manja država!

Šta je to što će Facebook dobiti kupovinom WhatsApp platforme. Procenjuje se da više od 450 miliona ljudi koristi WhatsApp aplikaciju mesečno od kojih je 70% svakodnevno aktivno, uz napomenu da se ovaj broj korisnika svakodnevno povećava za milion. WhatsApp sa svojim besplatnim servisom za slanje poruka sve više ugrožava poslovenje mobilnih operatera širom sveta i njihove skupe SMS usluge.

WhatsApp je na putu da poveže milijardu ljudi. Usluge koje dostignu ovako nešto su svakako neverovatno vredne. Dugo poznajem Jan Koum (jedan od osnivača WhatsApp) i veoma sam uzbuđen zbog toga da ćemo zajednički sa našim timovima učiniti svet otvorenijim i povezanijim,

izjavio je osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Očekuje se da će se čitav ovaj posao završiti za nekoliko meseci. Dogovor podrazumeva da Facebook suosnivačima WhatsApp isplati po milijardu dolara plus još po milijardu u dionicama najveće društvene mreže na svetu.

Na kraju, vredi reći da je saopšteno da WhatsApp neće biti ugašen, te da će bez obzira na Facebook-ovu postojeću Messenger aplikaciju nastaviti raditi kao samostalna usluga.