streak crm

Pitate se zašto neko nije odgovorio na vaš e-mail? Da li da li ga je uopšte pročitao? Odgovor na to pruža vam Gmail dodatak pod nazivom Streak.

Kompanija iz San Franciska navoda da je njen dodatak za Gmail (ili Google Apps) prvenstveno namenjen marketerima ali i svima onima koji svom Gmail-u pristupaju sa Google Chrome ili Safari pretraživačem.

Dodatak Streak omogućava korisnicima da vide koji od njihovih poslatih e-mail poruka su otvorene, ko ih je otvorio, tačno vreme otvaranja i koliko puta su te poruke pregledane od tada. Osim toga, Streak vam otkriva koji uređaj je primalac koristio za čitanje e-mail poruke i na kojoj se lokaciji nalazio.

Streak je zapravo nešto više od dodatka, radi se o CRM paketu (sistem za upravljanje odnosima sa klijentima) i alatima za produktivnost namenjenih korisnicima Gmail i Google Apps naloga. Pored praćenja e-mail poruka on takođe uključuje i stvari kao što su odloženo slanje, automatsku organizaciju poruka i drugo.

Ipak, najzanimljivije je praćenje. Kada primalac otvori e-mail, popup obavještenje će se pojaviti u sandučiću pošiljaoca navodeći koji e-mail je pročitan, ko ga je pročitao i na kom uređaju. Pošiljalac će na desnoj strani, pored vremena kada je poslat e-mail, videti ikonu koja izgleda kao oko, kada postane zelena prelaskom miša preko nje prikazaće vam se broj koliko puta je taj e-mail pročitan.Takođe, klikom na ovu ikonu otvoriće se sidebar gde pošiljalac klikom na “Više detalja” može videti tačno vreme i lokaciju otvorenja poruke prikazane na interaktivnoj Google mapi.

streak

Važno je reći da ni u jednom trenutku čitalac e-mail poruke nije svestan da se prati!

Kompanija ne navodi na koji način Streak otkriva lokaciju čitaoca poruke ali ono što rade neke slične usluge jeste da u e-mail ubacuju slike koje se nalaze na nekom drugom, izdvojenom serveru tako da kada primalac otvori e-mail, upućuje se zahtev tom serveru za preuzimanje slike, i u ovom procesu se otkriva IP adresa podnosioca zahteva tj. čitaoca e-mail poruke. Ova adresa se zatim može koristiti za lociranje korisnika.

Kompanija navodi da se dodatak Streak još uvek nalazi u beta fazi testiranja te da je za sada besplatan za preuzimanje.