Midia InkPhone

Predstavljanje YotaPhone, Ruskog Android telefona sa dva zaslona od kojih je jedan E-ink, potaknulo je mnoge da razmišljaju o tomu kako bi bilo imati telefon koji nema LCD već samo E-ink zaslon. Poljska kompanija Onyx donosi upravo to, na na ovogodišnjem CeBIT-u predstavila je prototip svog Midia InkPhone.

Radi se o uređaju sa E-ink zaslonom veličine 4,3 -inča namenjenog onima koji trebaju stvarno dugo trajanje baterije ili jednostavno traže e-čitač koji može također upućivati telefonske pozive. Kompanija Onyx obećava da sa jednim punjenjem 1.800 mAh baterija njenog uređaja traje duže od dva tjedna.

Kompanija Onyx je Poljski proizvođač e-čitača čiji su proizvodi u ovoj zemlji iznimno popularni, točnije, gledajući prodaju jedino je Amazon-ov Kindle popularniji. Također, kao što je slučaj sa Kindle, i Midia InkPhone pokreće modificirana verzija Androida 2.3 (Gingerbread). S obzirom da zbog svog E-ink zaslona ne može prikazati zahtjevan sadržaj, koristi slabiji Rockchip procesor, neodređeno (malo) RAM-a i samo 4 GB prostora za pohranu. Dodatni prostor do 32 GB vam omogućuje korištenje microSD kartice. Ono što je važno napomenuti jeste da Midia InkPhone nema kameru.

Treba reći da na Midia InkPhone nećete biti u mogućnosti koristiti Google Play, Amazon Kindle ili bilo koju drugu aplikaciju za Android (osim ako sami ne instalirate APK) jer kompanija Onyx smatra da u suprotnom ne bi bila u mogućnosti da svojim korisnicima jamči minimalnu razinu upotrebljivosti i kvalitete. Pogotovo jer veliki broj aplikacija za e-Knjige sadrži animacije koje se neće prikazati na E-ink zaslonu zbog njegove niska stopa osvježavanja.

Kompanija Onyx očekuje da će krenuti sa proizvodnjom Midia InkPhone-a krajem ovog mjeseca, te da će kupcima u Njemačkoj i Poljskoj biti dostupan već u travnju. Kompanija navodi da će se Midia InkPhone prodavati i preko Amazona tako da će ovaj uređaj biti dostupan u cijelom svijetu. Cijena još nije potvrđena ali bi Midia InkPhone navodno trebao da košta 140 eura.