edward-snowden

Edward Snowden, bivši zaposlenik Američke tajne sužbe, čovek koji je raskrinkako Američko špijuniranje čitavog sveta putem Interneta, i čovek koga Američke službe neuspešno pokušavaju pratiti na Internetu i zaustaviti njegovo dalje objavljivanje po njih štetnih informacije o njegovim aktivnostima prikupljanja obaveštajnih podataka putem društvenih mreža i ostalih servisa na Internetu.

Učestvujući nedavno putem video linka na bezbednosnoj South by Southwest konferenciji, Edward Snowden je dao tri jednostavna saveta kako se osigurati da niko ne može da prati vaše online aktivnosti. Potrebno je da uradite enskripciju (šifriranje) hard diska, koristite Tor kako bi osigurali vašu online anonimnost kao i da koristite dodatak za preglednik koji blokira praćenja koja dolaze od tkz. trećih strana.

Enskrpcija hard diska

To što lozinkom štitite datoteke na vašem računaru je samoprvi korak ka sigurnosti vaših podataka. Enskripcija (šifrovanje) celog hard diska na računaru obezbeđuje da su vaši podaci bezbedni, čak i ako neko ukrade vaš računar.

Novije verzije operativnih sistema Windows i Mac dolaze sa ugrađenim alatima za šifrovanje diska. BitLocker, koji šifruje ceo hard disk, dolazi ugrađen u verzije Windows 7 Ultimate i Windows 7 Enterprise, kao i u Windows 8.1 Pro i Enterprise. Mac korisnici treba da koriste FileVault 2, koji je dostupan za sve Mac računare koji koriste OS X Lion 10.7 ili noviji.

Oni sa starijim operativnim sistemima treba da koriste neki drugi program za enskripciju hard diska kao što je na primer TrueCript.

Sakrijte se sa Tor

Tor je akronim za The Onion Router, radi se o mreži koja vam obećava anonimnost i privatnost na Internetu. Njegova popularnost značajno je porasla poslednjih nekoliko meseci pošto se otkrilo da posta obavezan alat kriminalaca koji žele da diskretno obavljaju ilegalne aktivnosti.

Koristeći Tor, vaše online aktivnosti ostaju anonimne tako što se Web promet rutira kroz nekoliko različitih servera pre slanja je do vašeg računara. Tor nudi sopstveni pretraživač koji se ne može tako lako pratiti online. Sličan je ostalim pretraživačima s tim da je sporiji, jer se Internet promet usmerava kroz niz proksija kako bi se maskirali tragovi i osigurala anonimnost. Tor Browser Bundle dostupan je za Windows, Mac i Linux korisnike.

Dodatak za preglednik sprečava praćenje

Postoji nekoliko dodataka (plug-in) za pretraživače koji osiguravaju da vaše online aktivnosti ostanu anonimne. Najpopularniji svakako je Ghostery. Radi se o dodatku dostupnom za većinu pretraživača koji će detektovati sve one koji vas prate te vam ponuditi opcije za njihovo blokiranje.

Takođe, možete koristiti pretraživač DuckDuckGo, koji štiti vašu privatnost tj. koji ne snima niti deli vaše pretrage. DuckDuckGo navodi da je u poslednjih nekoliko meseci njegova poplarnost u velikom porastu a najveći razlog za to je skandal o Američkom praćenju ljudi na Internetu.