oculus_rift

Facebook je objavio da kupuje startup kompaniju Oculus VR, tvorca pionirskog seta za virtuelnu stvarnost Oculus Rift. Cena, tričavih 2 milijarde dolara.

Najveća društvena mreža na svetu sa svakom svojom investicijom uzburka javnost i otvori mnoge rasprave. Sve je počelo pre dve godine kupovinom najpopularnije foto aplikacije Instagram za milijardu dolara. U februaru ove godine društvena mreža kupuje za neverovatnih 16 milijardi dolara najpopularniju mobilnu platformu za slanje poruka WhatsApp a sada samo mesec dana kasnije objavljuje još jedno preuzimanje vredno nekoliko milijardi dolara, ovaj put startup kompaniju tvorca pionirskog seta za virtuelnu stvarnost Oculus Rift.

Prilikom objave o preuzimanju kompanije Oculus VR, osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg naglasio je da je mobilna platforma, platforma današnjice i da se sa ovim preuzimanjem najveća društvena mreža na svetu sprema za platformu sutrašnjice tj. platformu budućnosti. On je takođe dodao da Oculus ima priliku da stvori najdruštveniju platformu do sada te da promeni način na koji radimo, na koji se igramo i komuniciramo.

Prototip Oculus Rift seta za virtuelnu realnost napravio je 19 -godišnji student iz Kalifornije Palmer Luckey od starih delova koje je pronašao u garaži svojih roditelja. Za startup kompanija Oculus VR i njen prototip seta za virtuelnu stvarnost se čulo početkom 2012 godine a sredinom godine je kompanija prikupila 2,4 miliona dolara investicija putem crowdfunding Kickstarter kampanje. Sa ovom 2 milijarde dolara vrednom prodajom Facebooku, Oculus VR je verovatno najuspešnija Kickstarter priča do sada a ono što je vrlo zanimljivo jeste da sam proizvod namenjen potrošačima još uvek ne postoji, samo prototip Oculus Rift seta.