microsoft spaja Windows Phone i Windows RT

Prema posljednjim izvješćima, kompanija Microsoft se sprema da sljedeći mjesec predstavi Preview verziju svog novog operativnog sustava.

Iako Microsoft još uvijek nije potvrdio kako će se novi operativni sustav zvati, svi očekuju da će to biti Windows 9.

“Technology Preview” verzija će biti dostupna svima i trebala bi sadržavati mnoge značajke koje će se naći u konačnoj verziji novog operativnog sustava. Windows 9 će prema svemu sudeći, za razliku od Windows 8 mnogo više biti fokusiran na podršku korisnicima.

Sa novim operativnim sustavom Windows 9 bi se trebao vratiti i Start Menu za desktop korisnike, a tu je također još nekoliko novina među kojima je virtualni desktop, sposobnost za pokretanje Metro-style aplikacija koje se nalaze u pozadini, uklanjanje Charms bara za neke korisnike te integracija Microsoftovog virtualnog asistenta Cortana.

Prema dobro obavještenim izvorima, Windows 9 bi konačno trebao krenuti putem koji u konačnici treba drastično da smanji broj verzija sustava Windows koje trenutno pokreću računala i mobilne uređaje. Kao što je i prošle godine najavljeno, Microsoft će prvo spojiti Windows RT i Windows Phone u jednu verziju sustava koji će podržavati sve uređaje sa ARM procesorom. Xbox One će također dobiti veliki remont koji će ga dovesti u istu razinu sa trenutnom verzijom sustava Windows, a univerzalne aplikacije će se moći prikazivati na uređajima svih veličina.

Konačna verzija Windowsa 9 navodno bi trebala debitirati u travnju 2015 godine.