apple ios 8.1

Nedavno je kompanija Apple na tržište lansirala dva nova uređaja iz obitelji iPad, radi se o iPad Air 2 i iPad mini 3. Ono što je također važno jeste da su to prvi uređaji koje pokreće novi Apple-ov operativni sustav iOS 8.1.

Ono što će obradovati sve fanove Apple-a jeste to da je ažuriranje na novi iOS 8.1 sada dostupno za preuzimanje i na starijim Apple uređajima.

Najnovija verzija Apple-ovog mobilnog operativnog sustava donosi sa sobom i neke nove mogućnosti među kojima su potpora za plaćanje za iPhone 6 i iPhone 6 Plus, sposobnost poruka na iPad i Mac uređajima, a tu su i različite popravke za prethodni operativni sustav iOS 8.

Nedavno smo pisali o tome “Kako instalirati Windows 10 Technical Preview kao virtualni stroj” a u ovom članku ćemo navesti jednostavne korake koje treba poduzeti kako bi što bezbolnije izvršili nadogradnju svoga uređaja na novi mobilni operativni sustav iOS 8.1.

Da li vaš uređaj ispunjava uvjete za nadogradnju

Prije nego što bilo što poduzmete, očito da bi bilo pametno provjeriti je li vaš uređaj ispunjava uvjete za nadogradnju. Kompanija Apple je navela sljedeće uređaje kao prihvatljive za nadogradnju na iOS 8.1, to su:

  • iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5 i iPhone 4S
  • iPad Air, iPad 4, iPad 3 i iPad 2
  • iPod Touch (5. generacija)
  • Retina iPad mini, iPad mini (1. generacija)

Važno je napomenuti da, ako vaš uređaj ispunjava uvjete za nadogradnju, bilo bi dobro da prije nego što počnete sa procesom ažuriranja softvera uraditi backup, ovo je samo u slučaju da nešto krene po zlu. To možete učiniti pomoću iTunes ili iCloud.

Nadogradnja ‘Over The Air’ (OTA)

Prije nego što počnete sa procesom preuzimanja pobrinite se da je vaš uređaj priključen, kako se ne bi dogodilo da vam se baterija isprazni tijekom ažuriranja-a.

Što se tiče vremena preuzimanja to ovisi od opterećenosti Apple-ovih servera kao i od Internet veze koju koristite.

Sljedeće što trebate jeste da otvorite Settings -> General -> Software Update. iOS će automatski provjeriti da postoji ažuriranje za vaš uređaj.

Kliknite na Download kako bi pokrenuli preuzimanje. Slijedite upute na zaslonu, prihvatite uvjete o pružanju usluge, pokrenite instalaciju a potom i konačno ponovno podizanje sustava (reboot), koji označava kraj procesa instalacije. To je to, vaš uređaj sada pokreće novi Appleov operativni sustav iOS 8.1.

Nadogradnja pomoću iTunes

Prvo što trebate uraditi jeste da provjerite da li imate najnoviju verziju iTunes tako što ćete na iTunes izborniku kliknuti na “About” a zatim na “Check for updates”.

Zatim, spojite vaš uređaj na računalo sa USB-om i sačekajte da se spojiti na iTunes.
Na navigaciji (gore desno) kliknite na iPhone, iPad ili iPod. Ako postoji ažuriranje operativnog sustava za vaš uređaj pojavit će se pop-up poruka. Također, to isto možete provjeriti i na kartici “Summary”, klikom na “Check for Update”.

Nakon toga, kliknite na Download i Upload gumb i slijedite upute koje se prikazuju na zaslonu. Nemojte odspojiti uređaj iz računala dok se proces instaliranja ne završi. Tijekom procesa instalacije vaš uređaj će se ponovo pokrenuti (reboot), što označava završetak procesa. Vaš uređaj sada pokreće novi Appleov operativni sustav iOS 8.1.