seo i ppc na stranici sa rezultatima pretrage

Namena ovog članka je da svima onima koji su novi u svetu Internet marketinga pojasni određene termine i alate koji se koriste u digitalnom oglašavanju. Tačnije, fokus je Google AdWords, Google-ov servis za oglašavanje koji vam omogućava da plaćanjem tj. kupovinom oglasa, pozicionirate svoj sajt visoko na stranicama sa rezultatima pretrage (Search Engine Result Pages – SERPs).

AdWords je Google-ov Pay-Per-Click program kontekstualnog oglašavanja koji predstavlja primarni izvor zarade za kompaniju. Google AdWords oglasi prikazuju se na stranicama sa rezultatima pretrage kao i na velikom broju Web sajtova koji su dio Google-ove oglasne mreže (Google Display Network).
Plaćeno oglašavanje na pretraživačima (paid search marketing) jeste proces poboljšanja količine i kvaliteta Web prometa prema stranici ili sajtu kupovinom oglasa na pretraživačima. Stranica sa rezultatima pretrage obično sadrži kombinaciju prirodnih i plaćenih rezultata pretrage. Obično su plaćeni rezultati pretrage na neki način označeni kako bi korisnici pretraživača mogli da ih razlikuju od prirodnih (organskih) rezulatata pretrage.

Marketing na Internet pretraživačima (Search Engine Marketing, SEM) predstavlja jednu od formi Internet marketinga koja nastoji da promoviše Web sajtove povećavanjem njihova vidljivost na stranicama sa rezultatima pretrage.

Marketing na Internet pretraživačima je termin koji pokriva dve oblasti:

  • Poboljšanje Web prometa ka sajtu optimizacijom Web sajta za pretraživače (Search Engine Optimization, SEO)
  • Poboljšanje Web prometa korišćenjem plaćenog oglašavanja na pretraživačima

Ako imate Web sajt i niste sigurni šta treba da uradite kako bi ga optimizovali za pretraživače, preporučujemo vam odgovor na pitanje „Kako da implementiram SEO na moj sopstveni sajt?“ koji se nalazi u našoj sekciji „Ko pita – ne skita”.

Nema potrebe čekati mesecima ili godinama da vaš sajt organski pronađe put ka visokoj poziciji na stranicama sa rezultatima pretraživanja. Sa plaćenim oglašavanjem na pretraživačima do željenih rezultata dolazite odmah.

Plaćeno oglašavanje na pretraživačima

Kao što smo već rekli, plaćeno oglašavanje na pretraživačima je termin koji označava proces poboljšanja količine i kvaliteta Web prometa prema stranici ili sajtu kupovinom oglasa na pretraživačima.

Ovi oglasi se obično pojavljuju na vrhu SERP ili sa strane, i sve više i više izgledaju kao organski rezultati. Trenutno ih Google označava sa malom žutom oznakom “Ads”.

google adwords na stranici sa rezultatima pretrage serp

Treba reći da Google nije jedini pretraživač koji prodaje ove oglase, Yahoo i Bing takođe imaju svoju oglasnu mrežu pod nazivom Yahoo Bing Network ali s obzirom na dominaciju Google-a, u ovom članku baziraćemo se na Google AdWords.

Preporučujemo članak “Plaćeno oglašavanje na pretraživačima”.

Na kom principu radi AdWords

U osnovi, uzmete neke ključne reči koje bi korisnici pretraživača mogli koristiti u svojoj pretrazi na Google, a zatim napravite oglas koji će se pojaviti na stranicama sa rezultatima pretrage (SERPs) na osnovu tih ključnih reči.

Naravno da verovatno nećete biti jedini koji želi doći do korisnika koji koriste te posebne ključne reči ili termine. Ostali takođe mogu da daju svoje ponude za isti termin za pretragu tako da gornji deo stranice sa rezultatima pretrage često izgleda ovako.

google adwords na stranici sa rezultatima pretrage

Ako želite da se vaš oglas uopšte pojavi onda morate da se borite sa konkurentima i da date što bolju ponudu (bid), tj. da ponudite koliko ste spremni da platite Google AdWords svaki put kada korisnik klikne na vaš oglas. AdWords koristi model “Plaćanje po Kliku” (Pay-per-Click, PPC) koji je sistem oglašavanja u kom strana koja se oglašava naglašava cenu koju je spremna da plati za klik na njihov oglas.

Stoga je očigledno da što je vaša ponuda veća (spremni ste da u odnosu na konkurente zaineresovane za taj određeni termin pretrage, platite više za klik na oglas), veća je verovatnoća da će se vaš oglas pojaviti u rezultatima pretrage.

Međutim, ono što je važno naglasiti jeste to da Google prilikom procesa odlučivanja ne uzima u obzir samo najveće ponudu već i nešto što se zove “Ocena kvaliteta” (Quality Score).

Ocena kvaliteta (Quality Score)

Još jedan važan koncept koji treba razumeti jeste ono što Google naziva “Ocena kvaliteta” (Quality Score). Svaka ključna reč u Google AdWords nalogu ima “Ocenu kvaliteta”. Google proverava koliko je relevantan i koristan vaš oglas za korisnika i za termine pretrage koje koriste. Takođe, u obzir se uzima i koliko klikova je vaš oglas ranije dobijao, termin za to je “Stopa učestalosti klikova” (Click-Through Rate, CTR), te koliko je relevantna vaša odredišna stranica (stranica koja se otvori kada kliknete na oglas).

U principu, relevantnost je jedna od ključnih stvari. Relevantnim oglasom se smatra onaj koji se u velikoj meri podudara sa upitom korisnika ili terminom za pretragu i koji će najverovatnije proizvesti visoku stopu konverzije. Takav oglas će dobiti visoku “Ocenu kvaliteta”. Ključne reči koje imaju visoku “Ocenu kvaliteta” omogućavaju da se postigne više rangiranje po nižoj “cijeni po kliku” (CPC) generisanjem više relevantnih Lead-ova i zbog toga sa boljim povratom ulaganja (ROI).

Sve u svemu, što imate veću ocenu kvaliteta, to bolje. U stvari, čak iako je vaša maksimalna ponuda manja u odnosu na ponudu rivala, moguće je da se vaš oglas pojavi iznad njihovog na SERP zahvaljujući tome što imate bolju ocenu kvaliteta.

Nadmetanje

Kod oglašavanja sa AdWords vi plaćate Google-u svaki put kada korisnik klikne na vaš oglas. Cena koju ste spremni platite za svaki klik naziva se “Cenu po Kliku” (Cost-Per-Click, CPC). Dakle, da pojasnimo, CPC predstavlja količinu novca koja se plaća za klik na sajt, dok je PPC sistem oglašavanja u kom strana koja se oglašava naglašava cenu koju je spreman da plati za klik na oglas.

Kod CPC modela oglašavanja vi plaćate za svaki pojedinačni klik korisnika na vaš oglas dok kod modela oglašavanja “Cena po Impresiji” (Cost-Per-Mille, CPM), vi plaćate za svakih 1.000 impresija (prikazivanja) vašeg oglasa. Korisnik ne mora da klikne na vaš oglas! Ovde se radi samo o tome da se oglas prikaže korisniku.

Takođe, kod CPC modela oglašavanja imate mogućnost da izaberete da li želite manuelno ili automatski da regulišete svoj ulog tj. iznos koji ste spremni platite za svaki klik. Kod manuelne postavke, vi sami birate iznos koji ste spremni platiti za svaki klik na vaš oglas, dok kod automatske postavke, to radi Google u okviru vašeg budžeta, i teoretski vam donosi najveći mogući broj klikova u okviru tog budžeta.

Važno je istači da vam i CPC i CPM model oglašavanja omogućavaju postavljanje tj. definisanje maksimalnog iznosa uloga u Google AdWords.

Vreme koje je potrebno da Google AdWords pregleda sve relevantne ponude oglašivača za određeni termin za pretragu i pri tome odradi čitav proces gde odlučuje da li će biti aukcije ili ne, zadrži tu aukciju, analizira koja ponuda ima najbolju novčanu ponudu plus najbolju “ocenu kvaliteta” i konačno objavi taj oglas na stranici sa rezultatima pretrage, je vreme koje je potrebno da korisnik utipka termin za pretragu i dobije rezultate. Što je oko 0,26 sekundi.

AdWords funkcioniše tako dobro da čak 40% Internet korisnika nije ni svesno da su Google AdWords ustvari oglasi. Vrlo lako se može desiti da korisnici prosto ignorišu organske rezultate pretrage koji se prikazuju ispod AdWords oglasa, najviše zbog njihovog kvaliteta.

Šta je alternativa

Optimizacija sajtova za Internet pretraživače (Search Engine Optimization, SEO) jeste proces poboljšanja količine i kvaliteta Web prometa prema stranici ili sajtu koji stiže preko pretraživača kao rezultat prirodne (organske) pretrage.

Optimizacija za Internet pretraživače (SEO) podrazumeva sve metode, taktike i procese kojima se može povećati verovatnoća pojavljivanja i visokog rangiranja vašeg sajta u organskim (ne plaćenim) rezultatima pretrage.

Na kraju,ono što možemo da vam preporučimo jeste vrlo korisno uputstvo namenjeno svima onima koji žele saznati kako pokrenuti AdWords kampanju. Uputstvo možete pročitati u člancima “Kako pokrenuti svoju prvu Google AdWords kampanju – I deo” i “Kako pokrenuti svoju prvu Google AdWords kampanju – II deo“.