ms-dos igre

Veliki broj legendarnih MS-DOS igara postao je besplatno dostupan na Internetu. Ono što je najvažnije svim ljubitejima ovih igara jeste da ih mogu igrati iz prozora preglednika.

Internet Archive, koja je neprofitna digitalna knjižnjica, je prije nešto više od godinu dana pokrenula kampanju za očuvanje klasičnih igara. U tom relativno kratkom vremenskom roku Internet Archive je uspjela skupiti dosta veliku zbirku igara koje se mogu igrati izravno iz vašeg preglednika.

Najnoviji dodatak knjižnici dolazi u obliku gotovo 2.400 klasičnih MS-DOS igara uključujući izvorni Championship Manager iz 1992. godine, Oregon Trail i Doom. Svakako da treba reći i da su tu i klasici poput Sim City, Street Fighter II, Prince of Persia, Wolfenstein 3D, Commander Keen, The Incredible Machine i Duke Nukem 3D.

Sve MS-DOS igre u knjižnici možete pronaći tako što otvorite sajt archive.org, odjeljak “Software” a potom izaberete “MS-DOS Games”.

Važno je istaći da je arhiva jednostavna za pregledavanje i da se igre mogu igrati na većini preglednika s klikom na gumb, bez potrebe za instalacijom bilo kakvog softvera na vaše računalo. Ovo je moguće zahvaljujući EM-DOSBox emulatoru koji radi unutar Internet preglednika.

Internet Archive upozorava da je softver još uvijek u beta fazi testiranja što znači da se može dogoditi da naiđete na neke greške i druga netipična ponašanja.

Također, kao što je to bio slučaj i sa prethodnom serijom igara, uz ove MS-DOS igre ne dolazi uputstvo za igranje tako da ćete morati sami da shvatite kako se točno igra svaka od igara.

Iako ova objava starih MS-DOS igara vjerojatno ne predstavlja ništa posebno novijim generacijama sasvim smo sigurni da će mnogi naši čitatelji koji su odrastali igrajući neke od njih tih naslova biti oduševljeni mogućnosti da ponovo uživaju igrajući ove igrice sada unutar svojih Internet preglednika.