Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Kolika je plaća programera?

4 0 komentara

koliko zaradi programer

Zadnjih godina programiranje je postalo iznimno popularno. Veliki je broj onih koji žele da nauče neki programski jezik kako bi mogli zakucati na vrata najatraktivnijih zanimanja u ogromnoj ponudi radnih mjesta. Iako su cjenjeni i dobro plaćeni, ipak postoji razlika u visini plaća programera.

Najpoželjniji poslodavac već duži niz godina je kompanija Google koja nudi plaće u rasponu od 70 tisuća do 150 tisuća dolara, ovisno o iskustvu i stručnosti u programskom jeziku. Preporučujemo da pročitate članak “Želite raditi za Google? Ovo su znanja koja morate posedovati“.

Analitička kompanija Compass sprovela je istraživanje kako bi utvrdila kolike su plaće programera, ovisno o godinama iskustva i stručnosti u programskom jeziku. Istraživanje je pokazalo da najveće zarade imaju oni koji rade u „native“ i „backend“ programskim jezicima, kao što su C ++, Python. Web programeri sa znanjem jezika kao što su JavaScript, PHP ili CSS spadaju skoro na samo dno po visini plaće.

kolika je placa programera

Kompanija Compass napravila je popis najbolje plaćenih programskih jezika na osnovu podataka prikupljenih iz više izvora i koji se odnose na 2014 godinu. Podaci su dobijeni korišćenjem javnih podataka iz Payscale, AngelList, Glassdoor kao i podataka dobijenih od najpopularnijih freelancer sajtova Elance, oDesk i Toptal.

Preporučujemo članak “Najpopularniji sajtovi na kojima možete pronaći online poslove”.

Treba reći da se podaci kompanija Compass malo razlikuju od rezultata studija koje su objavile kompanija Quartz i CodeEval. Studija koju je prošle godine objavio Quartz, koja je ustvari skraćeno izvješće Brookings instituta ističe Ruby on Rails, Objective C i Python kao najplaćenije programske jezike.

najplaceniji programski jezici

Istraživanje kompanije Compass predstavljeno je infografikom i sadrži dosta zanimljivih detalja. Osim usporedbe visine plaća programera različitih programskih jezika, objavljena infografika pokazuje da „backend“ programeri zarađuju više nego „frontend“ programeri kao i da startup kompanije plaćaju prosječno 13 posto više nego tradicionalne IT kompanije.

Također, članak nedavno smo objavili članak da je pisali o tome da Google najpoželjniji poslodavac na svetu. Što se tiče posla u Googleu, inženjeri su dosta traženi i dobro plaćeni. Google navodi da se godišnja plaća kreće od 70.000 do 90.000 dolara, softverski inženjeri će zaraditi nešto malo manje od 120.000 dolara dok će viši softverski inženjeri u proseku zaraditi 153.000 američkih dolara.

Na koncu, svima koji žele naučiti neki programski jezik preporučamo članak “Sajtovi koji će vam pomoći da naučite programirati“.

placa programera-infographic

Written by Slavnic Predrag

19 Marta, 2015 at 1:53 pm

4 0 komentara to 'Kolika je plaća programera?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Kolika je plaća programera?'.

 1. Plate web programera su pale na vrlo nisko nivo. Konkurencija iz Indije i slicnih zemalja radi svoje. Freelancing umesto da raste i da se daju veci honorari je postao mesto eksloatacije. Da se razumemo, ne mislim na vrhunske programere oni stalno imaju dobro placen posao ali koliko je njih?

  branislav

  15 aug 15 at 15:14

 2. Dobar programer uvek je dobro placen, njegov doprinos firmi je od velikog znacaja i to svaka firma zna da ceni.

  Sasa

  15 aug 15 at 17:21

 3. Kao i u svakom poslu, majstori su placeni majstorski. Svako moze da nauci programiranje, ali ne moze svako da bude dobar programer.

  Nina

  15 aug 15 at 17:52

 4. Svako moze da nauci programiranje? Hm…..

  branislav

  16 aug 15 at 07:40

Ostavi komentar