Google počeo favorizovati sajtove prilagođene korisnicima mobilnih uređaja!

Google je objavio najnovije ažuriranje za svoj algoritam pretraživanja sa kojim će kažnjavati sajtova koji nisu prilagodjeni za prikazivanje na mobilnim uređajima kao što su pametni telefoni ili tableti.

Google navodi da će već od danas povećati rangiranje sajtova koji su prilagođeni za mobilne uređaje za sve upite pretrage koji dolaze sa mobilnih telefona. Neprikosnoveni lider pretraživanja Interneta ističe da će od sada favorizovati karakteristike kao što su velik čitak tekst koji ne treba da se povećava da bi bio vidljiv, kao i sajtove koji izbegavaju korišćenje horizontalnog pomeranja i sadržaja koji se ne može reprodukovati.

Google je ove promene u svom algoritmu pretrage najavio još u februaru navodeći da će promene uticati na pretraživanje na mobilnim uređajima, na svim jezicima širom sveta te da će takođe imati značajan uticaj na rezultate pretraživanja. To u suštini znači da ako Googlate na telefonu, biće vam prikazani rezultati koji su prilagođeni za mobilne uređaje. Drugim rečima, u rezultatima pretrage na mobilnom telefonu neće biti prikazane stranice koje nisu prilagodjeni za prikazivanje na mobilnim uređajima.

Google naglašava da ova promena u algoritmu za pretragu utiče samo na rangiranje u pretrazi na mobilnim uređajima i odnosi na pojedinačne stranice, a ne na čitave Web sajtove.

Što se tiče konfiguracije, koje obično znači da imate responzivni sajt ili namenski mobilni sajt, stručnjaci za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO) preferiraju responzivnom dizajnu sajta.

Preporučujemo vam članak “3 načina da pređete na mobilni sajt sa responzivnim Web dizajnom”.

Da ne bude zabune, Google visoko ceni kvalitetan sadržaj što znači da će Web stranice koje nisu prilagođene korisnicima mobilnih uređaja i dalje biti visoko rangirane na stranicama sa rezultatima pretrage. S druge strane treba uzeti u obzir da oko 60 odsto Web prometa sada dolazi sa mobilnih uređaja pa bi svako ozbiljan morao da uradi nešto po tom pitanju.

Web promet od izuzetnog značaja je za svaki oblik online poslovanja. Bez obzira o kakvom online poslovanju se radi, važi pravilo da je Web promet koji dolazi na sajt proporcionalan sumi novca koju Web sajt može zaraditi. Veća količina Web prometa znači da je i stopa po kojoj Web sajt može zaraditi novac od oglasa, prodaje ili affiliate linkova veća.

O značaju Web prometa možete saznati više iz članka “Povećanjem Web prometa povećat ćete i online zaradu“.

Ako niste sigurni kako su vaše stranice ili kompletan sajt klasifikovani, na raspolaganju vam je Google-ov test za utvrđivanje prilagođenosti korisnicima mobilnih uređaja. Takođe, status svog sajta možete proveriti i u Webmaster Tools, u Mobile Usability izveštaju. Kada napravite sve neophodne korekcije, Google će ponovo početi adekvatno tretirati vaše stranice.

Na kraju, želimo da vam preporučimo dva zanimljiva članka “Napraviti mobilnu aplikaciju ili mobilni sajt?” i “Kako napraviti Drupal blog sa responzivnim Web dizajnom”.