wordpress sajtovi u opasnosti od hakiranja

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da se milioni WordPress sajtova nalaze u opasnosti zbog ranjivosti koja je pronađena u podrazumevanoj (default) instalaciji ovog vrlo popularnog sistema za upravljanje sadržajem (CMS)!

Takozvana cross-site scripting (XSS) ranjivost pronađena je u paketu koji je deo WordPress teme poznate kao Twenty Fifteen i koji se instalira kao podrazumevana. Ova ranjivost se zasniva na “DOM” što znači da deluje u “Document Object Model” koji je odgovoran za to kako se tekst, slike, zaglavlja i linkovi prikazuju u pretraživaču.

DOM XSS napadi zahtevaju od potencijalne žrtve da klikne na zlonameran link, koji je ustvari jedna vrsta ograničenja koja u velikoj meri smanjuje sigurnost sajta. U slučaju da administrator ne prepozna ovu vrstu mamca, postaće žrtve napada, drugim rečima, napadači mogu preuzeti potpunu kontrolu nad njihovim WordPress sajtom.

Stručnjaci za bezbednost na Internetu kompanije Securi navode da su ovaj napad otkrili pre izvesnog vremena zahvaljujući prijavama naših klijenata koji su ukazivali na potencijalnu ranjivost:

http:// site.com/wp-content/themes/twentyfifteen/genericons/example.html#1

Ono što se događa jeste da XSS objavljuje JavaScript upozorenje međutim, ono se takođe može koristiti i za izvršavanje JavaScript-a u vašem pretraživaču te preuzimanja kontrole nad vašim WordPress sajtom ako ste prijavljeni kao Admin.

Naš savet je da obavezno proverite vaš WordPress sajt i da li je na njemu pokrenut ovaj “genericons” paket. U slučaju da jeste, preporučujemo da odmah uklonite example.html datoteku koja je dio paketa ili da bar proverite da li firewall (zaštitni zid) Web aplikacija ili sistem za detekciju upada, blokira pristup do ove datoteke.

Sucuri navodi da je obavestio veliki broj kompanija koje nude Web hosting od kojih su mnoge već zakrpile ovaj sigurnosni propust na sajtovima koje hostuju.