MS-word

Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da vam je potrebno znati koliko stranica ima vaš Word dokument. Naravno da je lako saznati broj stranica kada vam je dokument otvoren međutim, šta ako imate više dokumenata u jednom folderu? Kako saznati broj stranica svih Word dokumenata?

Operativni sistem Windows vam omogućava da na vrlo jednostavan način vidite koliko stranica imaju vaši Word dokumenti. U ovom članku ćemo vam pokazati kako.

Otvorite prozor “File Explorer” (Windows 8 i Windows 10) ili prozor “Windows Explorer” (Windows 7) i izaberite folder u kom se nalaze vaši Word dokumenti. Ako koristite operativni sistem Windows 8 ili Windows 10, kliknite na karticu “View” na traci (ribbon).

Izaberite detaljan pregled sadržaja u folderu, “Details”.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 1

Ako koristite Windows 7 potrebno je da kliknite na “More options” (Više opcija), dugme u obliku strelice na dole, a zatim izaberite “Details” iz padajućeg menija.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 2

Ono što sada treba da uradite jeste da kliknite desnim tasterom miša na naslovnu traku (Name, Date modified,…). Pojaviće se popup meni u kojem možete izabrati koje informacije želite da vidite u kolonama vašeg Explorer-a. Kliknite na “More” (Više) da bi videli sve opcije koje imate na raspolaganju.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 3

Na ovom velikom spisku opcija pronađite i izaberite “Pages” (Stranice). Za potvrdu izbora, kliknite na “OK”.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 4

Kao što možete primetiti, pored postojećih kolona u Explorer-u sada je dodata i kolona “Pages” (Stranice) koja prikazuje koliko stranica ima svaki vaš Word-ov dokument. Fantastično, zar ne.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 5

Važno je napomenuti da se dodavanje kolone “Pages” (Stranice) na ovaj način odnosi samo na trenutni folder tj. kolona neće biti dodata u drugim folderima!

Ako želite, novi pogled (sa kolonom “Pages”) možete primeniti i na sve ostale foldere. Korisnici operativnog sistema Windows 8 ili Window 10 treba da ponovo kliknu na karticu “View” i pritisnu donji deo dugmeta “Options” (Opcije) te da iz padajućeg menija izaberu “Change folder and search options”.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 6

Korisnici operativnog sistema Windows 7 treba da kliknu na dugme “Organize” (Organizuj), koje se nalazi gore levo na traci sa alatkama, a zatim da iz padajućeg menija izaberu “Folder and search options”.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 7

U “Folder Options” prozoru otvorite karticu “View” i izaberite “Apply to Folders” (primeni na sve foldere).

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 8

Pojaviće se dijalog okvir koji će od vas tražiti potvrdu da se napravljena promena pogleda sada odnosi na sve foldere. Kliknite na “Yes”.

Kako videti koliko stranica ima svaki vaš Word dokument 9

Na kraju, kliknite na “OK” da biste zatvorili “Folders Options” dijalog okvir.