stigao je windows 10

Microsoft je jučer zvanično objavio svoj najnoviji operativni sustav. Dugo iščekivani Windows 10 je tako konačno postao dostupan u 190 zemalja i na 111 različitih jezika.

Da bi uopće mogli nadograditi svoj sadašnji operativni sustav na Windows 10 trebate imati računalo ili tablet sa minimalno:

  • 1 GHz procesorom,
  • 1 GB RAM-a i 16 GB prostora na tvrdom disku za 32-bitne uređaje (2 GB RAM-a i 20 GB za 64-bitne uređaje),
  • DirectX 9 s WDDM 1.0 drajverom,
  • Zaslon 800 x 600.

Za razliku od prethodnih verzija gde je postojala Windows phone verzija, sada će se Windows 10 koristiti na svim Microsoftovim uređaja, uključujući računala, tablete i pametne telefone kao i Xbox konzole i Microsoft holografski set, HoloLens.

Kako nadograditi svoj operativni sustav na Windows 10

Vaš uređaj mora imati ili Windows 7 SP1ili Windows 8.1 kako bi uopće mogli nadograditi svoj sustav na Windows 10. Važno je istaći da je nadogradnja za ove korisnike besplatna!

Svi oni Windows 8 korisnici koji još uvijek nisu uradili nadogradnju na Windows 8.1 morat će to učiniti kako bi bili kvalificirani za nadogradnju na novi operativni sustav. Također, morate imati ukljućeno automatsko ažuriranje Windows sustava. Ova opcija se nalazi pod Upravljačka ploča > Sustav > Automatsko Ažuriranje (Control Panel > System > Automatic Updates).

Također, treba reći da korisnici sustava Windows RT nećete moći uraditi nadogradnju na Windows 10. Kompanija Microsoft navodi da će Windows RT korisnici u rujnu dobiti ažuriranje koje uključuje novi izbornik Start i zaključavanje zaslona.

Microsoft navodi da će nadogradnja na Windows 10 biti u fazama, da neće svi korisnici primiti ažuriranje prvi dan već da će to trajati sve do 1. kolovoz. Kompanija navodi da će ažuriranje prvi primiti inside testeri (kojih je oko 4 milijuna), pa zatim svi ostali. Također, mobilna verzija će biti objavljena nešto kasnije.
Ako ste nestrpljivi i želite odmah imati Windows 10 to možete uraditi tako što ćete ga izravno preuzeti. Ono što svakako treba napomenuti jeste:

  • Za Windows 10 vam je potrebno minimalno 4 GB slobodnog prostora na vašem uređaju, USB stiku, DVD-u ili eksternom trdom disku.
  • Vaše računalo ili tablet mora ispunjavati minimalne uslove po pitanju hardware.
  • Preuzmite 32-bitnu ili 64-bitnu verziju Windows 10 s oficijelne Microsoft stranice.
  • Windows 10 mogu besplatno preuzeti korisnici Windows 7 i Windows 8.1
  • Ostali, oni sa starijim verzijama Windows-a ili oni koji žele instalirati Windows 10 na uređaje koji nemaju operativni sustav Windows, morati će platiti 119 dolara za Windows 10 Home ili 199 dolara za Windows 10 Pro.