cortana

Microsoft-ov novi operativni sustav Windows 10 konačno je dostupan za preuzimanje a sa sobom donosi novo korisničko sučelje, novi preglednik, integraciju s Microsoft-ovim digitalnim osobnim asistentom Cortana i povratak izbornika Start. Međutim, za jedan broj korisnika problem predstavlja što se novi sustav oslanjanje na Bing tražilicu.

Bing je zadana tražilica ne samo za Edge već i za Cortana, koja se pojavljuje na radnoj površini sustava Windows 10 u obliku okvira za pretraživanje na traci. Korisnici koji preferiraju Google ili neke druge tražilice poput Yahoo ili DuckDuckGo su izrazili nezadovoljstvo što Windows 10 forsira korištenje Bing-a.

Međutim, ono što treba reći je da uopće nije teško promjeniti zadanu tražilicu u Edge. Sve što trebate učiniti je otići na početnu stranicu tražilice Edge, kliknuti na gumb izbornika (to su ove tri točkice u gornjem desnom kutu), odabrati “Settings” (Postavke) i zatim “View advanced settings” (Prikaži napredne postavke).

Nakon toga je potrebno da pronađete okvir “Search in the address bar with” (Tražiti u adresnoj traki sa) i odabrati “Add new” (Dodaj novu). Ovde možete odabrati tražilicu koju želite koristiti. Nakon što ste odabrali, kliknite na “add as default” (Dodaj kao zadano).

Preporučujemo članak: “Microsoft Edge zamena za Internet Explorer“.

Također, moguće je promjeniti i zadanu tražilicu u Cortana. Cortana je napravljena s namjerom da svoje odgovore pronalazi uz pomoć Bing-a i Microsoft zaista želi da to funkcionira baš na taj način. Međutim, samo par dana nakon što je Windows 10 debitirao, developeri su uspjeli pronaći zaobilazno rješenje koje je nevjerojatno jednostavno.

Prva stvar koju trebate učiniti je da preuzmete Google Chrome i postavite ga kao zadani preglednik. Tada ćete morati instalirati ekstenziju za Chrome koja preusmjerava vaše Bing pretraživanja na drugu tražilicu, na primjer Bing2Google (za Google) ili Chrometana (za Google, Yahoo i DuckDuckGo).

Nakon što instalirate ekstenziju, ona će preusmjeriti sva vaša Bing pretraživanja na tražilicu po vašem izboru (za te iste pojmove). Dakle, ako ste u postavkama ekstenzije odabrali da pretraživanje sa Bing-a preusmjerite naprimjer na Google, svi vaš odgovori dolazit će iz Google-a, čak i ako odete na Bing.com i upišite neki pojam za pretragu, rezultati pretraživanja će doći od Google-a. Zanimljivo, zar ne.

To je to. Upišite vaš upit u okvir za pretraživanje Cortana na radnoj površini i vidjet ćete vaš odgovor u Chrome-u.