activate windows

Planirate da uradite reinstalaciju Windowsa ali ne možete da pronađete šifru / ključ (product key) za Windows i Office? Bez brige, šifra je uskladištena u Windows registru, ali je u binarnom formatu što znači da je ne mogu čitati ljudi.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako da pronađete Windows i Office šifru / ključ (product key). Poslednjih dana ovo je postalo dosta aktuelno pitanje nakon objave besplatne nadogradnje na Windows 10. Veliki broj korisnika želi da sazna šifru proizvoda svog operativnog sistema u slučaju da se ne dogodi nešto ne predviđeno tokom nadogradnje na najnoviji Microsoftov operativni sistem.

Ono što je veoma važno znati jeste da šifru / ključ možete “izvući” i iz kompjutera koji ne radi! Sve što vam je potrebno jeste pristup hard disku (i da hard disk radi). O ovome ćemo govoriti nešto kasnije.

Windows šifru / ključ (product key) ćete pronaći na jednom od tri mesta:

  • Sačuvana je u softveru na vašem računaru: Prilikom instalacije operativnog sistema Windows, on će svoj ključ sačuvati u registru. Kao što smo već rekli, on je pohranjen u binarnom formatu što ga čini nečitljivim za ljude međutim, postoji način da vi taj ključ vidite i sačuvate kako bi ga kasnije mogli koristiti prilikom reinstalacije operativnog sistema. Naravno, moraćete ga uzeti pre same reinstalacije jer bi mogao biti izbrisan prilikom formatiranja hard diska.

  • Nalepnici na vašem računaru: Neki računari koriste tehnologiju koja se zove “System Locked Pre-installation”, skraćeno SLP. Ako vaš računar koristi ovu tehnologiju, ključ koji se čuva u registru će biti drugačiji od stvarnog ključa koji treba za aktivaciju Windowsa. Stvarni ključ nalazi se na potvrdi o autentičnosti (Certificate Of Authenticity, COA) nalepnici na vašem računaru. Ovo uobičajeno za Windows 7 računare.

  • Windows šifra / ključ (product key) ugrađena je u UEFI firmware vašeg računara: Noviji računari koji dolaze sa Windows 8 koristite ovaj novi metod. Ključ se čuva u UEFI firmware ili BIOS-u. To znači da vam nije potrebno znati ključ. Prilikom reinstalacije, nova instalacija će automatski potražiti Windows ključ u UEFI firmware ili BIOS-u te se automatski aktivirati.

Naravno, prilikom reinstalacije morate da koristite istu verziju operativnog sistema Windows računar. Drugim rečima, ako ste imali Windows 7 Home Premium, ne možete da instalirate Windows 7 Professional.

Izvucite Windows i Office ključ uz pomoć besplatnog NirSoft ProduKey programa

Ovo je sasvim sigurno najlakši način da vidite vaš Windows i Office ključ. Takođe, sa ProduKey možete “izvući” Windows ključ i sa pokvarenog računara (pod uslovom da im hard disk radi). Jedini problem može predstavljati to što neki antivirusni detektuje ProduKey kao virus. Naravno, ovo nije jedini ovakav program, online možete pronaći veliki broj sličnih programa.

Sve što treba da uradite jeste da preuzmete ProduKey, raspakujete ga, a zatim ga pokrenite kako bi videli sve vaše šifre / ključeve proizvoda.

Da bi “izvukli” Windows i Office šifru / ključ (product key) sa hard diska računara koji više ne radi potrebno je da ga povežete sa ispravnim računarom (npr. ubacite ga u externo kučište i povežete sa USB), a zatim pokrenite ProduKey i koristite opciju koja će vam prikazati ključeve sa svih hard diskova (druga i treća opcija).

ProduKey

Verovatno najbolja opcija za “izvlačenje” Windows ključa sa externog diska je “Load the product keys from external Software Registry hive”.

Nakon što izaberete ovu opciju, kliknite na “Browse”, izaberite hard disk sa kojeg želite da izvučete ključeve tako što ćete pronaći datoteku \ Windows \ system32 \ config \ SOFTWARE a zatim kliknuti na OK.

Na primer: Ako je željeni hard disk označen sa F:, potrebno je da izaberete

F: \ Windows \ system32 \ config \ SOFTWARE

Napomena: Prilikom korišćenja ove opcije susreo sam se sa tri datoteke koje koriste naziv “software”, otvarao sam jednu za drugom dok mi NirSoft ProduKey nije prikazao šifru Windowsa koju sam tražio.