Microsoft je početkom godine predstavio plan za rješavanje ogromnog problema nedostatka aplikacija za Windows-ovu mobilnu platformu. Plan podrazumjeva četiri takozvana “Mosta” (Bridge) koji bi developerima iOS, Android, Web i tradicionalnih Win32 aplikacija omogućavali da ponovno napišu svoje aplikacije pomoću jedinstvene kodne baze (codebase) za korištenje na Windows 10.

windows bridges

Ubrzo nakon predstavljanja, “Bridge” tehnologija je postala ključni projekat s kojim je kompanija željela dobiti iOS i Android aplikacije na svojoj Windows 10 Mobile platformi. Da bi potaknuo brži razvoj, Microsoft je objavio SDK za par svojih “Bridge” projekata, uključujući Web aplikacije i Android port. Međutim, nakon toga nastaje muk, Microsoft je jednostavno prestao da govori o mostovima.

Prema nekim izvješćima Microsoft ima ogromnih problema sa dovođenjem Android aplikacija na svoju Windows 10 platformu. Kompanija je prije nekoliko mjeseci objavila SDK za Project Astoria, kako kompanija interno naziva Android Bridge, i odmah se pojavio veliki broj Android aplikacije koje su radile na Windows 10 Mobile platformi što govori da tehnički aspekt za prevođenje Android aplikacije na Windows 10 Mobile očito postoji, međutim određeni izvori bliski kompaniji navode da je Microsoft zaustavio ovaj projekat jer osjećao da “dovođenje Android aplikacija ne ide po planu”. Točne razloge za stopiranje nemamo.

Za sada, Project Astoria je stopiran do daljnjeg!

Developeri su sa velikom pažnjom čekali da Microsoft objavi Project Astoria (Android Bridge) koji je smatran ključnim od četiri “Mosta” jer je omogućavao da na jednostavan način “prebace” (portuju) aplikacije sa najdominantnije mobilne platforme na Windows.

Treba reći da su Windows most za iOS i Web aplikacije već dostupni dok se treći most za starija Windows aplikacije očekuje uskoro.

Windows most za iOS, poznat i kao Project Islandwood, dostupan je kao open-source i može se preuzeti sa GitHub. Windows most za iOS uključuje prilično široku potporu za iOS API, a uključuje kompajler koji od Objective-C koda pokuša stvoriti izvornu Universal Windows aplikaciju. Iz razloga što koristi rekompajliranje umjesto emulaciji, iOS aplikacije bi trebale raditi mnogo “prirodnije” na Windows 10 Mobile.