Kompanija Microsoft najavila je pokretanje novog softvera pod nazivom “PowerApps” koji omogućuje pravljenje i dijeljenje aplikacija koje bi se povezivale sa kompanijinim postojećim bazama podataka i Cloud uslugama i to bez pisanja koda!

Microsoft PowerApps

Softver će biti jednostavan za korištenje i savršeno će se uklapiti s drugim Microsoft Office aplikacijama kao što su Word ili Excel. Da bi vaša nova aplikacija uradila ono što želite, sve što treba da uradite je da u “PowerApps” grafičko korisničkom sučelju uradite jednostavne radnje tj. da kliknete, povučete i napište što želite.

PowerApps je poslovni softver koji spada u kategoriju aplikacijska platforma kao usluga (aPaaS) i usmjeren je na sve one koji nisu stručnjaci za tehnologiju. Drugim rječima, zaposleni koji koriste ovaj softver ne moraju biti IT stručnjaci da bi mogli praviti i djeliti aplikacije. Također, PowerApps se uklapa u Microsoft Azure infrastrukturu kao uslugu (IAAS) i platformu kao uslugu (PaaS) koje su usmjerene na malo bolje poznavaoce tehnologije tj. na profesionalne korisnike, IT stručnjake.

Sa Microsoft PowerApps je moguće napraviti Web, iOS i Android aplikacije. Kompanija za sada nema cijenovnik za PowerApps ali postoje cijenovni nivoi (Free, Standard i Enterprise) koji se određuju odvisno od broja krajnjih korisničkih licenci, a ne od broja gigabajta podataka.

Microsoft ističe da je dijeljenje aplikacija s kolegom jednostavano baš kao što je i dijeljenje datoteka putem OneDrive. Potrebno je samo da upišite e-mail adresu.

Microsoft PowerApps softver je dostupan u Preview verziji što znači da ga možete koristiti potpuno besplatno. Možete praviti i dijeliti koliko god aplikacija želite i sa kom god želite.

Pristup ovom novom softveru za koji Microsoft očito ima velike planove možete dobiti samo ako ste pozvani što znači da se morate prijaviti. Da biste saznali više o Microsoft PowerApps i stavili svoje ime na popis za dobivanje pristupa, otvorite oficijelnu Microsoft PowerApps stranicu.