Kada se Raspberry Pi prvi put pojavio 2012. godine bio je prava revolucija na tržištu kako zbog svoje veličine kreditne kartice tako i zbog cene od samo 25 dolara. Sada je Raspberry Pi fondacija napravila dodatni iskorak sa još manjim modelom Pi Zero koji košta samo 5 dolara! Vredi istaći da je ovaj model rasprodat za samo jedan dan. Takođe, juče je svetlo dana ugledao C.H.I.P. mikro računar koji košta 9 dolara i koji je početkom godine rasprodan na Kickstarter-u.

Pi Zero vs Chip

Raspberry Pi Zero i C.H.I.P. nemaju tastaturu, ekran, miš niti kućište, međutim, oni su potpuno funkcionalni računari.

Pojavom C.H.I.P., nakon dužeg vremena Raspberry Pi je dobio pravu konkurenciju. Sada kada postoje dva računara na tržištu sa cenom manjom od 10 dolara, počele su da se vode mnoge debate o tome koji računar je brži, jeftiniji, bolji, itd..

U ovom članku napravićemo poređenje Raspberry Pi Zero i C.H.I.P. računara sa namerom da vam što bolje predstavimo ova dva vrlo zanimljiva i izuzetna proizvoda koja koštaju manje od 10 dolara.

Pre šest meseci kompanija Next Thing Co. predstavila je na Kickstarter-u svoj računar po ceni od 9 dolara. Vrlo brzo kompanija je dostigla predprodaju u visini od 2 miliona dolara. Redovna prodaja C.H.I.P. računara počela je juče i možete ga naručiti na stranici getchip.com.

Takođe, u četvrtak je Raspberry Pi fondacija najavila prodaju Pi Zero modela koji košta 5 dolara i koji dolazi kao poklon čitaocima njihovog štampanog izdanja MagPi magazina. Magazin je rasprodan u 24 sata. Raspberry Pi fondacija navodi da će se Raspberry Pi Zero ponovo naći u prodaji. Svi zainteresovani za kupovinu Raspberry Pi računara mogu posetiti online trgovinu Swag.

Specifikacije

Pi Zero i C.H.I.P. imaju slične procesore koji rade na 1 GHz sa 512 MB RAM-a ali s tim da C.H.I.P. koristi noviju ARMv7 arhitekturu dok Pi Zero koristi stariju ARMv6 arhitekturu.

Oba računara se napajaju preko USB-a, ali C.H.I.P. takođe može da se napaja i pomoću Lithium Polymer baterije a ima ugrađena i kola za punjenje. Pi Zero zahteva microSD karticu kao prostor za operativni sistem i aplikacije. C.H.I.P. ima ugrađenih 4 GB NAND flash memorije i isporučuje se sa operativnim sistemom unapred učitanim u memoriju. Da biste proširili kapacitet memorije morate da koristite USB (koji je brži od SD kartice) i eksterni disk ili uređaj za skladištenje. Pi Zero ima 40-pinski konektor za ulaz i izlaz (I/O) dok C.H.I.P. nudi dva reda po 40-pina. HDMI mini obezbeđuje video izlaz na Pi Zero dok C.H.I.P. nema HDMI ali ga je moguće kupiti.

Najveća razlika između ova dva računara je u povezivanju. C.H.I.P. ima ugrađen Wi-Fi i BLE dok Pi Zero nema načina da pristupi Internetu bez kupovine dodatne opreme. Rešavanje ovog nedostatka povezivanja značajno povećava cenu za Pi Zero jer nije samo da vam je potreban USB Wi-Fi adapter već morate da kupite i USB hub da bi imali gde da uklhučite Wi-Fi adapter, tastatura i miš. Pi Zero ima samo jedan USB slot za periferne uređaje, drugi se koristi za napajanje.

Raspberry Pi Zero je manja verzija svojih prethodnika sa kojeg su ukljonjene neke komponente kako bi bio što jeftiniji. Treba reći da je Pi Zero moćniji od prvog Pi, koji je imao procesor na 700 MHz i 256 MB RAM-a, ali je slabiji od druge verzije Raspberry Pi model B, koji je izašao u februaru ove godine i koji ima quad-core procesor na 900 MHz i 1GB RAM-a. Procesor je brži za 300 MHz nego Raspberri Pi B + ali je to rezultat podešavanja konfiguracije softvera, što se moglo uraditi i na modelu B +.

Sa druge strane, C.H.I.P. je jedini računar kompanije Next Thing Co.. Kompanija je uspela da razvije vrlo bliske poslovne odnose sa dobavljačima i proizvođača u Kini što je ključni razlog sa kojim je postigla da C.H.I.P. košta 9 dolara.

chip vs Raspberry Pi Zero

Zajednica

Na kraju, za poređenje ova dva sjajna mikro računara veoma je važan i aspekt zajednice. Naime, Raspberry Pi je debitovao još 2012. godine tako da sada ima nekoliko miliona korisnika, ogromnu količinu softvera na raspolaganju i veliku zajednicu korisnika koji su spremni da vam pomognu sa bilo kakvim pitanjima.
Sa druge strane, C.H.I.P. je novi igrač na tržištu kojem će sasvim sigurno trebati neko vreme da uspostavi jaku zajednicu korisnika.

Koje je vaše mišljenje o jeftinim mikro računarima? Jeste li ga možda već naručili?