Kompanija Microsoft je objavila da definitivno obustavlja Project Astoria poznat i kao Windows Bridge za Android. Radi se o alatu za pretvaranje Android aplikacija u Universal Windows aplikacije koje se pokreću na svim vrstama Windows uređaja.

windows bridges

Microsoft je početkom prošle godine na svojoj Build Developer Conference predstavio plan za rešavanje ogromnog problema nedostatka aplikacija za Windows mobilnu platformu. Plan je podrazumevao četiri takozvana “Mosta” (Bridge) koja bi developerima iOS, Android, Web i tradicionalnih Win32 aplikacija omogućili da ponovno napišu svoje aplikacije pomoću jedinstvene kodne baze (codebase) za korišćenje na Windows 10. Tada je predstavljena ograničena Developer Preview verzija sa najavom da će konačna verzija Windows Bridge za Android biti dostupna do kraja godine. Međutim, krajem novembra je kompanija Microsoft prolongirala Windows most za Android do daljnjeg.

Windows most za iOS, poznat i kao Project Islandwood, od avgusta je dostupan kao open-source i redovno se ažurira a može se preuzeti sa GitHub. Windows most za iOS uključuje prilično široku podršku za iOS API kao i kompajler koji Objective-C kod pokušava pretvoriti u izvornu Universal Windows aplikaciju. Windows Web Bridge za Web aplikacije je prošle godine uključen u Windows 10 Software Development Kit (SDK) , dok se Project Centennial, čiji je cilj dovesti starije Win32 i .NET aplikacije na Windows 10, trenutno nalazi u fazi testiranja.

Windows Bridge za iOS do sada se pokazao kao vrlo uspešan i upravo je to jedan od ključnih razloga za odluku Microsofta da obustavi Project Astoria tj. Windows most za Android. Kompanija je objavila da je nakon analize velikog broja povratnih informacija od korisnika definitivno odlučila da je potpuno nepotrebno imati dve Bridge tehnologije koje donose kod sa mobilnih operativnih sistema na Windows jer bi izbor između njih mogo biti zbunjujući.

Pažljivo smo razmotrili ove povratne informacije naših korisnika i odlučili da se fokusiramo samo na Windows most za iOS kao jedinu Bridge opciju za dovođenje koda sa mobilnih uređaja na sve Windows 10 uređaje, uključujući Xbox i PC,

navodi se u saopštenju kompanije Microsoft.