Dobre vijesti za ljubitelje Raspberry Pi. Naime, Raspberry Pi Foundation je predstavila Raspberry Pi 3, model treće generacije popularnog Raspberry Pi mini računala za koga kaže da je prvi model koji doista radi kao potpuno funkcionalno računalo.

Raspberry Pi 3 model mini racunala

Kada se Raspberry Pi prvi puta pojavio 2012. godine, predstavljao je pravu revoluciju na tržištu kako zbog svoje veličine kreditne kartice, tako i zbog cijene od samo 25 dolara.

Najnovija verzija je predstavljena jučer u Londonu, znatno brži procesor u odnosu na prethodne modele. Poređenja radi, Raspberry Pi 3 dolazi sa procesorom koji je 50 % brži od prošlogodišnjeg Raspberry Pi 2 modela i čak 10 puta brži od originalnog Raspberry Pi. Također, Raspberry Pi 3 prvi model s ugrađenom podrškom za Wi-Fi i Bluetooth, čime je omoguženo bežično povezivanje s Internetom i drugim uređajima. Kod prethodnih modela su vam bili potrebni USB adapteri ako ste htjeli Wi-Fi i Bluetooth povezivost, no novi Raspberry Pi 3 sada podržava Bluetooth 4.0 i Wi-Fi 802.11 a /b /g /n.

Raspberry Pi 3 dolazi sa 64-bitnim quad-core ARM Cortex A53 procesorom koji radi na 1,2 GHz. Ovo je prilično veliki napredak u odnosu na Pi 2 model koji dolazi sa ugrađenim 32-bitnim Cortex A7 procesorom koji radi na 900 MHz.

Preporučujemo članak “Raspberry Pi Zero vs C.H.I.P.: Računar za manje od 10 dolara!”.

Raspberry Pi 3 je zadržao iste dimenzije kao njegov prethodnik a također je zadržao i HDMI priključak, Ethernet, microSD, te četiri USB porta. Raspberry Pi 3 koristi Broadcom VideoCore IV 3D grafički procesor na 400 MHz umjesto modela koji radi na 250 MHz koji se koristi u verzija Raspberry Pi 2 mini računala. Također, podrška za FullHD 1080p video je povećana sa 30 f/s na 60 f/s a uvedena je i podrška za H.265 ali je ona ograničeno na 1080p pri 30 f/s.

Raspberry Pi fondacija sa svojim najnovijim modelom stavlja velik naglasak na IoT (Internet of Things). Tjekom jučerašnjeg predstavljanja Raspberry Pi 3 modela u Londonu, fondacija je naglasila da već neko vrijeme vrlo blisko surađuje s kompanijom Microsoft kako bi se osigurala kompatibilnost između Raspberry Pi 3 modela i Windows 10 IoT.

Najnoviji Raspberry Pi 3 model od jučer je u prodaji a svi zainteresirani za kupovinu mogu posjetiti Farnell element14 stranicu.