YouTube.png

Najnoviji izveštaji govore o tome da Google užurbano radi na aplikaciji koja će biti direktni konkurent vrlo popularnim live video aplikacijama Twitter Periscope i Facebook Live. Google aplikacija pod nazivom YouTube Connect navodno će svim korisnicima omogućiti emitovanjem videa uživo na YouTube sa svog telefona.

Po svemu sudeći YouTube Connect će imati većinu funkcionalnosti koje vam sada nude aplikacije Periscope i Facebook Live. Na YouTube Connect će te se moći prijaviti sa Google ili YouTube nalogom i odmah početi streaming sa vašeg mobilnog telefona. Postoje funkcije “Chat” i označavanje kao i funkcija “News Feed” koja prikazuje najnovije snimke vaših prijatelja ili onih pratite na YouTube-u.

Video će te moći videti uživo u aplikaciji ili na sajtu YouTube. Videa koja ste emitovali ranije će te moći sačuvati u aplikaciji, tako da ih mogu pogledati svi oni koji nisu gledali uživo. Aplikacija još uvek nema mogućnost integracije sa Facebook-om ili Twitter-om koja bi korisnicima olakšala deljenje videa uživo na ovim društvenim mrežama.

Google već neko vreme pokušava da se takmiči sa aplikacijama kao što su Periscope, Meerkat i Facebook Live koje trenutno dominiraju u “Live streaming” prostoru, tako da su očekivanja od YouTube Connect aplikacije zaista velika.

U poslednje vreme YouTube se suočava sa strašnom konkurencijom koja se posebno ogleda u sve popularnijim uslugama Facebook i Snapchat. Prema poslednjim izveštajima Snapchat korisnici samo gledaju 8 milijardi videa dnevno, što je vrlo blizu broja videa kojeg pogledaju korisnici na Facebooku. Stoga, ako YouTube želi da ostane najpopularnija video platforma, aplikacija za emitovanje videa uživo (Live streaming) je sasvim logičan potez.

YouTube Connect biće još jedna samostalna aplikacija u porodici YouTube. Osim osnovnog servisa tu je YouTube Gaming kao i YouTube Capture aplikacija koja vam omogućava da snimite i izmenite video na svom mobilnom uređaju.

Tačan datum lansiranja je za sada nepoznat ali se pretpostavlja da će biti u narednih mesec dana. YouTube Connect aplikacija će biti dostupna i za iOS i Android i navodno bi trebala biti potpuno besplatna.