Nekada pionir i sinonim za internet kompanija Yahoo završava svoj put. Američki telekomunikacijski operater Verizon objavio je kupovinu većeg dijela kompanije Yahoo za 4,8 milijardi dolara dok će ostatak nekadašnjeg internet giganta poslovati kao nova kompanija pod nazivom Altaba.

zbogom yahoo

Verizon ne kupuje cijelu kompaniju Yahoo već samo njeno Internet poslovanje koje uključuje Yahoo Mail i Yahoo Search. Ostatak kompanije Yahoo će postati investicijsko društvo koje će upravljati s udjelom u kineskom e-commerce gigantu Alibaba i vodećem japanskom internet portalu Yahoo Japan.

Najveće bogatstvo novonastale kompanije Altaba biti će 15% udjela u kompaniji Alibaba a njegova vrijednost veća je od vrijednosti Yahoo-ovog internet poslovanja koje kupuje Verizon. Tih 15% udjela koje Yahoo ima u Alibaba izuzetno je važno za investitore jer je njegova vrijednost oko 36 milijardi dolara. Treba reći da je 2012. godine Alibaba otkupila 50% svojih dionica od Yahoo-a za 7 milijardi dolara! Također, Altaba će zadržati i 35,5% udjela u Yahoo Japan, koji je zajednička investicija Yahoo i Softbank.

Izvršni direktor Marissa Mayer, suosnivač David Filo i još nekoliko veoma važnih članova upravnog odbora odlaze nakon što Verizon preuzme kompaniju Yahoo.

Treba reći da mnogi smatraju da je Marissa Mayer iznevjerila ogromna očekivanja koja su svi vidjeli prilikom njenog pompeznog dolaska na čelo Yahoo 2012. godine.

Ona je na mjesto izvršnog direktora posrnulog Internet giganta došla sa pozicije potpredsjednice kompanije Google gdje je bila zadužena za upravljanje proizvodima i inženjeringom Google proizvoda među kojima su Google Maps, Local Search, Google Earth, Street View i Latitude. Također, ona je sa 36 godina postala najmlađi član upravnog odbora kompanije Google u koju je došla 1999. godine kao 20. zaposlenik i kao prva žena inženjer.

Za sada još uvijek nije u potpunosti sigurno da će se dogovor između Verizon i Yahoo potpisan polovinom 2016. godine uopće realizirati zbog afere narušavanja sigurnosti velikih razmjera koja je dospjela u javnost u posljednjih nekoliko mjeseci a koja pokazuje da je više od milijardu Yahoo naloga ugroženo. Verizon sada razmatra mogućnost da iskoristi ovu aferu kako bi smanjio cijenu preuzimanja Yahoo-a uz prijetnju povlačenja iz dogovorenog posla.

Ako se ovaj dogovor ipak realizuje, Verizon će posjedovati Yahoo Search poslovanje, Yahoo Mail, Tumblr, Flickr i još nekoliko drugih Internet usluga.