Krajem prošle godine je otkriveno da Google radi na novom operacijskom sustavu pod nazivom “Fuchsia”. Od tada se nije mnogo govorilo o ovom operacijskom sustavu međutim, očitno da je Google itekako radio na njegovom razvoju što se može vidjeti po korisničkom sučelju koje je ugledalo svijetlost dana.

Fuchsia OS

Za sada je poznato vrlo malo toga vezano za ovaj novi operacijski sustav. U stvari, ono što se zna jeste da se “Fuchsia” ne temelji na Linux-u kao i da će raditi na nekoliko različitih platformi, uključujući mobilne telefone i tablete.
Za razliku od Android i Chrome OS, Fuchsia se ne temelji na Linuxu već koristi novi mikrokernel razvijen od strane Google-a nazvan “Magenta” i napisan je u Google-ovom programskom jeziku “Dart”.

Što se tiče korisničkog sučelja, možete primjetiti da se početni zaslon ne fokusira na aplikacije već na osobne podatke, Google kartice i ono što izgleda kao neka vrsta izbornika za nedavno korištene aplikacije.

U središnjem dijelu je profilna slika korisnika koja kada se dodirne otkriva nekoliko brzih postavki među kojima su osvjetljenje i glasnoću. Ovo izgleda slično izborniku brzih postavki kod Chrome OS.

Povlačenjem prsta prema dolje s glavnog zaslona otkriva se novi zaslonom “nedavne aplikacije” koji umeće “aplikacije” koje se otvaraju kronološkim redoslijedom, baš kao kod Android-a. Također je zanimljivo napomenuti da Fuchsia koristi tipkovnicu koja je vizuelno vrlo slična Google Gboard na Android-u.

Magenta pomaže pokretanju operacijskog sustava s istom razinom performansi bez obzira na hardver na kojemu se nalazi i upravo je to problem s kojim se Android i dan danas bori. Također, to što je napisan pomoću softvera Flutter SDK (na jeziku Dart) omogućuje sučelju i aplikacijama da rade na Androidu ali i na iOS-u. To znači da aplikacije napisane s Flutterom mogu funkcionirati na dva glavna operacijska sustava kao i na Fuchsia što je sasvim sigurno jedan dobar načina da se spriječi potencijalni problem nedostatka aplikacija koji je uništio toliko drugih mobilnih operacijskih sustava.

Budućnost operacijskog sustava Fuchsia još uvijek je nepoznata. Neki znakovi upućuju na to da se radi o potencijalnoj zamjeni za Android koji se konstantno suočava s raznoraznim problemima koji proističu iz činjenice da ovaj operacijski sustav nije razvijen s namjerom da će ga koristiti milijarde korisnika. Fuchsia izgleda obećavajuće, a ostaje da se vidi što Google doista želi učiniti s njim.